Beschilderde grafkelders

MIDDELBURG, 16 MAART. Archeologen hebben op de Markt in Middelburg vijftien beschilderde grafkelders, vermoedelijk uit de veertiende eeuw, blootgelegd. In de grafkelders liggen één of meer skeletten.

De muren van de grafkelders zijn in de meeste gevallen versierd met rode kruizen. Op één van de graven staat de Heilige Antonius Abt afgebeeld tussen twee kruizen. De beschermheilige tegen besmettelijke ziekten van mens en vee is herkenbaar aan het opengeslagen boek dat hij vastheeft, een varken aan zijn voeten en een staf met een bel erop.

Het deel van de grafkelder waarop de heilige staat is inmiddels uitgezaagd en wordt waarschijnlijk geconserveerd. De overige graven liggen, na registratie en documentatie van de gegevens, inmiddels weer onder het zand.

Volgens assistent provinciaal archeoloog J. Jongepier betreft het geen unieke, maar wel een bijzondere vondst. Beschilderde graven zijn eerder alleen gevonden in Zeeuws-Vlaanderen en in grote steden als Utrecht en Dordrecht.

De archeologen ontdekten op de Middelburgse Markt verder fundamenten van de Westmonsterkerk, waarvan de eerste bouwsels dateren uit de elfde eeuw. De kerk ging in 1575 tegen de vlakte, vermoedelijk tijdens het beleg van Middelburg in de tachtigjarige oorlog.

Ook zijn resten gevonden van een kerkhofmuur, enkele huisjes en beerputten. Uit die putten is volgens Jongepier “veel mooi en uniek materiaal” van zo'n vijf eeuwen oud tevoorschijn gekomen. (ANP)