'Beperkte rol flexwerker'

DEN HAAG, 16 MAART. Werkgevers maken uitsluitend gebruik van flexibele arbeidskrachten wanneer zij hiermee op de loonkosten kunnen bezuinigen of wanneer het gebruik van flexibele arbeidskrachten de omzet vergroot. Het belang van de werknemer is voor werkgevers ondergeschikt.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de faculteit bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit in Rotterdam uitvoerde in opdracht van de Stichting Maatschappelijk Ondernemen van MKB-Nederland. Vanmiddag presenteert de stichting de onderzoeksuitkomsten op een congres in Zeist.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 41 procent van de werkgevers aan een werknemer geen part-time baan wil aanbieden, wanneer de werknemer daar om vraagt. Veertig procent van de werkgevers is hiertoe slechts bereid wanneer het geen extra kosten met zich meebrengt.

Voorzitter van de Stichting Maatschappelijk Ondernemen J. ten Hoopen noemt de mentaliteit van veel werkgevers in het midden- en kleinbedrijf “uitermate kortzichtig”. “Werkgevers zijn in toenemende mate gericht op hun directe materiële eigenbelang, zorgzaamheid en het rekening houden met de omstandigheden van anderen zijn aan het verdwijnen in het bedrijfsleven,” aldus Ten Hoopen.