Website

Programma's waarin het inrichten van huis en tuin centraal staat zijn de laatste tijd populair. Verschillende omroepen zenden klusprogramma's uit: Veronica heeft TV Woonmagazine, RTL4 Eigen huis en tuin en SBS6 Klussen met kijkers.

Dat laatste programma (zondagmiddag tussen 17.00 en 18.00 uur), met Myrna Goossen en Fokke van Alphen, werkt naar eigen zeggen 'met het publiek aan de verfraaiing van de woonomgeving', waarbij klussen aan de orde komen die de kijker zelf kan uitvoeren. Het maken van een ombouw voor een koelkast bijvoorbeeld, een speelrek voor kinderen, een bolderkar of een (niet erg mooie) kast met een 'junglelook'. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan handige tips - al dan niet aangeleverd door kijkers. Bijvoorbeeld: wat te doen bij verrotte kozijnen en hoe zijn de kitresten in de badkamer makkelijk te verwijderen?

Vele in de uitzendingen besproken klussen en tips zijn te vinden op de site van Klussen met kijkers die redelijk veel door doe-het-zelvers bezocht wordt. Sinds de opening in december vorig jaar werd er ongeveer een kwart miljoen hits geregistreerd. De klussen worden begeleid met verhelderende foto's, een overzicht van benodigde materialen en in een aantal gevallen een werktekening die gedownload kan worden.

Nog niet alle klustips die in Klussen met kijkers aan bod komen, zijn terug te vinden op de site van het programma. Maar hier komt snel verandering in, aldus een woordvoerder. “De site was meer een experiment en sloeg min of meer onverwacht aan.” (www.klussenmetkijkers.nl)

Trajon Eddie (Gillies MacKinnon, 1996, Engeland). Zie film-vooraf. Ned.3, 22.29-0.09u.