Verdienen aan toeristen

De bewoners van de Noordelijke Marianen - een eilandengroep tussen de Filippijnen en Hawaii - verdienden vorig jaar gemiddeld meer aan toerisme dan wie ook. De 50.000 inwoners ontvingen ruim 1,17 miljard gulden. Dat is meer dan de 687,7 miljoen gulden die de 30.000 bewoners van de Caraïbische Kaaiman-eilanden opstreken. De Nederlandse toeristenindustrie leverde 740 gulden per inwoner op.

Op de Marianen werkt de helft van de bevolking in het toerisme, de rest in nijverheid en landbouw (kokosnoten). Koraalriffen, natuur en een prima klimaat garanderen de voornamelijk Japanse toeristen een goede vakantie.

Volgens de CIA wordt op de Kaaiman-eilanden voornamelijk verdiend aan Amerikaanse belastingontduikers. Op de eilanden worden geen directe belastingen geheven. De levensstandaard behoort er tot de hoogste ter wereld.

    • Herke van der Woude