Trojan Eddie

Donderdag 19 maart bij RTL5 de tweede film van MacKinnon The Playboys. Trojan Eddie (Gillies MacKinnon, Groot-Brittannië, 1996). Zondag, Ned.3, 22.29-0.09u.

En dan krijgt u van mij dit scheerapparaat, dat in de winkel toch zeker 70 pond kost, niet voor 60, niet voor 50, en zelfs niet voor 40 pond mee naar huis. Ik verkoop het u ook niet voor 30 of 20 ballen, maar voor slechts 10 pond is het van u, ratelt Trojan Eddie zijn verkooproutine af. Hij is een handelsreiziger die in achterafzaaltjes van Ierse dorpscafé's of desnoods bovenop het biljart zijn waren aan de man probeert te brengen.

Een soort rondreizende standwerker met een koffer vol nutteloze producten. Als hij echter aan het einde van de avond een stapel vol verfomfaaide bankbiljetten gladstrijkt, heeft hij allang niet meer de voldane gezichtsuitdrukking van een blije oplichter. Hij moffelt zorgelijk wat geld in zijn broekzak voordat hij de rest van de opbrengst overdraagt aan Power, de tirannieke aanvoerder van het troepje 'travellers' waarvan hij deel uitmaakt.

Na een mini-retrospectief op de hedendaagse Duitse filmproductie, is bij VPRO Cinema nu de Britse film aan de buurt. De reeks begint sterk met Trojan Eddie (1996), de vierde speelfilm van de Schotse regisseur Gillies MacKinnon), die met zijn vorige film Small Faces tijdens het International Film Festival Rotterdam een Tiger Award won. Trojan Eddie valt evenals Small Faces op door zijn compromisloze realisme, timimg en acteerprestaties. Acteur Stephen Rea (o.a. The Crying Game) speelt Eddie als een tragische anti-held, een geslagen hond die achter zijn baasje aansjokt omdat hij niet weet waar hij anders naartoe moet. Hij is te oud om te ontsnappen, al droomt hij van niets anders. Misschien dat hij daarom zo doelbewust afstevent op zijn ondergang.

MacKinnon besteedde veel aandacht aan het schilderen van couleur locale en detaillering, waardoor het noodlot ongezien de levens van zijn personages kan binnensluipen. De gebeurtenissen escaleren als Power in het huwelijk treedt met een jonge opportuniste die heimelijk haar oog al op zijn veel jongere neefje heeft laten vallen en Eddie het jonge stel helpt op zijn vlucht.

    • Dana Linssen