Singapore en Maleisië maken jacht op 'illegalen'

SINGAPORE, 14 MAART. Singapore en Maleisië hebben hun controles in het land en aan de grenzen verscherpt nu steeds meer slachtoffers van de Aziatische crisis, onder wie veel Indonesiërs, deze landen illegaal proberen binnen te komen.

De Maleisische autoriteiten arresteerden deze week twee tussenpersonen die buitenlanders zonder verblijfsvergunning Maleisië binnen hielpen. In de meeste gevallen ging het om Indonesiërs die door de economische crisis in hun land op zoek waren gegaan naar betere kansen.

De meeste vluchtelingen proberen via zee het vasteland van Maleisië of Singapore te bereiken. Vooral langs de Maleisische westkust is volgens politiefunctionarissen sinds een paar weken elke dag sprake van boten vol Indonesische vluchtelingen, die op eilandjes en zandbanken voor de kust worden afgezet en vaak 's nachts zwemmend aan land proberen te komen.

De politie in Maleisië mag bij het speuren naar illegalen en tussenpersonen die de immigranten het land binnenbrengen, sinds vorige week gebruik maken van de binnenlandse veiligheidswet. Volgens die wet kunnen mensen zonder verhoor worden vastgezet. Ook wordt overwogen of de vluchtelingen, naast een gevangenisstraf, stokslagen kunnen krijgen. Maleisië wil de vluchtelingen via dergelijke straffen afschrikken.

In Maleisië zijn de afgelopen maand binnen drie weken bijna 4.000 illegale immigranten opgepakt. Vorig jaar lag dat aantal voor het hele jaar op ruim 5.000 mensen. Nu de gevangenissen in Maleisië overvol raken, zijn de autoriteiten begonnen met massale deportaties van de vluchtelingen. Vorige maand werden 3.500 illegalen het land uitgezet. Voor het einde van deze maand wil Maleisië nog eens 6.500 illegale immigranten de grens overzetten.

In Singapore werden donderdagavond bij een inval van de politie in een kleine winkelbuurt 200 mensen gearresteerd. 112 van hen bleken illegaal in Singapore te verblijven. De Singaporese autoriteiten hebben een waarschuwing doen uitgaan naar bedrijven die buitenlanders zonder de vereiste papieren toch in dienst nemen. Wie betrapt wordt op het inhuren van illegale immigranten loopt kans op een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 6.000 Singapore dollar (7.500 gulden).