Selectie; Televisie; Zaterdag

ACTUALITEITEN

Plein 1. Gesprekken met ouders en leerkrachten van kinderen in het basisonderwijs over school en opvoeding. In deze uitzending de Citotoets en Groningse scholen met opvoedingscontracten voor ouders. Ned.2, 16.58-17.29u.

Computer vision. Eerste aflevering van een nieuw multimediamagazine met het laatste nieuws, noviteiten en accessoires uit de computerwereld. Ook wat er allemaal op het Internet te beleven valt. RTL4, 17.00-17.30u.

Het lagerhuis. Discussie over kinderopvang, het opgegraven lijk van zanger Yves Montand en of stress een modeziekte is. Ned.3, 21.05-22.00u.

Dis/Co. De titel van dit nieuwe jongerenprogramma staat voor discussie en confrontatie. In deze eerste aflevering met jongeren van verschillende levensovertuiging gaat het over de vraag of god twee gezichten heeft. Ned.2, 22.15-23.05u.

Nova. Reportage over het beroep huisvrouw naar aanleiding van de tentoonstelling in het Amsterdamse historische museum en de regionale verkiezingen morgen in Frankrijk. Ned.3, 22.16-22.45u.

DRAMA

Our mutual friend. Nieuwe vierdelige serie naar Dickens' laatste roman met Paul McGann, Anna Friel, Keeley Hawes e.a. De mysterieuze dood van John Harmon brengt Eugene Wrayburn, een charismatische jurist uit de betere kringen, in de armoedige leven van de mooie Lizzy uit de arbeidersklasse. Herhaling van de eerste aflevering van maandag jl. Deel twee aanstaande maandag. BBC2, 18.40-20.10u.

MUZIEK

Yo-Yo Ma & de Bach suites. In deze laatste aflevering in deze serie legt cellist Yo-Yo Ma samen met de olympische kunstschaatskampioenen Christopher Dean en Jayne Torvill het verband tussen Bachs muziek en het leven van vandaag. De cellist speelt Bachs zesde suite. Ned.3, 13.59-14.48u.

AMUSEMENT

mek ontmoet. De ontmoeting met dichter Jan Kal loopt ten einde en mek introduceert presentator Mart Smeets die als oud-basketballer behalve Studio Sport en een muziekprogramma ook columns voor dag- en weekbladen schrijft. Ned.3, 17.33-18.00u.

Karel. Publiciste en voormalig ANC-activiste Conny Braam praat over haar nieuwe verhalenbundel De Amazone van Dahomey. Tweede gast is taxichauffeur Jacob van der Werf die twintig jaar geleden drie mannen van het Molukse zelfmoordcommando naar het provinciehuis in Assen bracht. Hij moest mee naar binnen als extra gijzelaar. Ned.1, 20.29-21.02u.

SPORT

WK Schaatsen. Rechtstreeks verslag van de 1500 meter vrouwen en mannen en de 3000 meter vrouwen in Heerenveen. Ned.2, 12.00-16.58u.

KUNST

Plankenkoorts. Uitreiking van De Gouden Uil, de prestigieuze Belgische boekenprijs met onder anderen de Nederlandse genomineerden Arnon Grunberg, Marcel Möring, Herman Pleij en Helga Ruebsamen. Belg.2, 22.45-23.45u.

Kunst... omdat het moet. Portret van de Mexicaanse schilder en schrijver Diego Rivera. Hij werd vooral beïnvloed door de volkskunst van de graficus José G. Posada em de ideeën van de arts Murido die pleitten voor een politiek en sociaal georiënteerde gemeenschapskunst. Ned.2, 0.17-1.12u.

FILM

Son of Lassie (S. Sylvan Simon, 1945, VS). Eerste vervolg op 'Lassie Come Home'. De hond zet zich in tegen de nazi's. Met Peter Lawford, Donald Crisp. BBC2, 14.10-15.50u.

. Fury (Fritz Lang, 1936, VS). Eerste Amerikaanse film van Lang is een scherpzinnige studie naar massahysterie. Ten onrechte van misdaad beschuldigde Spencer Tracy wordt belaagd door woedende dorpelingen en neemt wraak. Belg.1, 15.05-16.35u.

The Bad News Bears (Michael Ritchie, 1976, VS). Onderhoudende komedie over een jeugdteam van grofgebekte honkballertjes. Met Walter Matthau als drankzuchtige coach en Tatum O'Neal als pitcher. SBS6, 15.25-17.05u.

. Twelve O'Clock High (Henry King, 1949, VS). Gregory Peck speelt een van zijn beste rollen in voorbeeldig oorlogsdrama over mentale overbelasting van een bevelhebber over een Amerikaanse divisie jachtbommenwerpers in het Engeland van de Tweede Wereldoorlog. BBC2, 15.50-17.55u., zwart-wit.

. Star Wars - Episode VI: Return of the Jedi (Richard Marquand, 1983, VS). Derde aflevering van sage vormt keurige afronding van middelste der drie beoogde trilogieën. Naast special effects en futuristische hard ware dit keer meer merkwaardige wezens dan ooit, onder wie een compleet guerrilla-leger schattig-gewiekste teddybeer-achtigen. Ook met Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher. SBS6, 19.10-21.30u., onderbroken door reclame.

Feds (Daniel Goldberg, 1988, VS). Rebecca DeMornay en Mary Cross ondergaan op de FBI-academie de nodige vernederingen van hun mannelijke studiegenoten in povere buddy-film. Veronica, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

My Girl (Howard Zieff, 1991, VS). Betrekkelijk gewaagde tragikomedie over de groeipijnen van elf-jarige, hypochondrische dochter Anna Chlumsky van weduwnaar annex begrafenisondernemer Dan Aykroyd. Fragmentarisch opgebouwde film besteedt tegelijkertijd aandacht aan de onhandige liefde tussen vader en Jamie Lee Curtis. Ook met Macaulay Culkin. Ned.1, 21.02-22.43u.

The Shadow (Russell Mulcahy, 1994, VS). Alex Baldwin speelt hoofdrol in eendimensionale verfilming van stripverhaal uit jaren dertig: soort neefje van Batman kan zich onzichtbaar maken en bestrijdt het onrecht in de metropolen van Amerika. BBC1, 21.15-22.55u.

. The Grapes of Wrath (John Ford, 1940, VS). John Ford kreeg Oscar voor regie van klassieker naar John Steinbeck. Een lyrisch melodrama over het lot van armoedige boeren die het verdorde Oklahoma ontvluchtten en in het ongastvrije Californië werk hopen te vinden. Met Henry Fonda en John Carradine. Ned.1, 22.43-0.47u., zwart-wit.

The Young Poisoner's Handbook (Benjamin Ross, 1994, Engeland/Duitsland). Uit korte sketch-achtige scènes opgebouwde zwarte komedie vertelt het (waargebeurde) levensverhaal van Graham Young, een puber die begin jaren zestig in de Londense buitenwijk Neasden zijn bemoeizuchtige familie, vervelende vrienden en lastige collega's zou hebben vergiftigd. Belg.2, 23.15-0.49u.

. Boys on the Side (Herbert Ross, 1995, VS). Post-feministische feel-good-smartlap over de alles trotserende vriendschap tussen drie verschillend geaarde vrouwen: Whoopi Goldberg als lesbische rockzangeres, Mary-Louise Parker als tuttige makelaar met een gruwelijk geheim en Drew Barrymore als een licht nymfomane druggebruikster. BBC2, 23.30-1.25u.

Homer and Eddie (Andrei Kontsjalovski, 1989, VS). Road movie van eertijds veelbelovende regisseur van 'Siberiade' loopt o.a. vast in religieuze obsessies. Geestelijk achtergebleven James Belushi en criminele kankerpatiënte Whoopi Goldberg ontwikkelen een diepe kameraadschap en blijven in leven met gewapende roofovervallen. RTL4, 0.20-2.05u., onderbroken door reclame.

Vengeance Valley (Richard Thorpe, 1951, VS). Bescheiden western met Burt Lancaster als een rancher die periodiek stiefbroer Robert Walker uit de nesten moet werken. SBS6, 1.10-7.50u., onderbroken door reclame, voortdurende herhaling.

Cool World (Ralph Bakshi, 1992, VS). De regisseur die ooit roem oogstte met 'Fritz the Cat' (1972) maakte een bleek mengsel van live-action en animatie, in de traditie van 'Who Framed Roger Rabbit'. Titel verwijst naar een stripfigurenuniversum waarin de menselijke tekenaar Gabriel Byrne verleid wordt door het fatale figuurtje Holli Would (met de stem van Kim Basinger). Brad Pitt probeert, als detective van vlees en bloed, een handje te helpen. BBC2, 1.55-4.00u.

En nagesynchroniseerd:

Distortions (Armand Mastraioanni, 1987, VS). Duitsl.2, 23.20-0.55u.; Westworld (Michael Crichton, 1972, VS). Duitsl.1, 0.30-1.55u.; Journey into Fear (Norman Foster & Orson Welles, 1942, VS). Duitsl.2, 1.00-2.10u., zwart-wit; The Little Giant (Roy Del Ruth, 1933, VS). Duitsl.1, 1.55-3.10u., zwart-wit; Border Incident (Anthony Mann, 1949, VS). Duitsl.1, 3.10-4.45u., zwart-wit.

1. L. Sieders 2. H. Treur 3. A. Mulder 4. A. van der Eijk-de With