Publiek kiest bommetje

Of de acteur Peer Mascini een bekende Nederlander is, moet worden betwijfeld. Het grote publiek kent niet of nauwelijks zijn naam. Maar het herkent hem wel, in zijn driedelig zwart. Zodra hij in beeld verschijnt, met zijn parmantige tred en ietwat geaffecteerde tongval, weet iedereen dat het weer over de Melkunie zal gaan. Sinds hij in 1993 voor het eerst als statig heerschap in de weide naast een koe opdook, is zijn bekendheid gestaag gestegen. En nu is één van de Melkunie-filmpjes uitgeroepen tot de beste tv-commercial van het afgelopen jaar.

Woensdagmiddag reikte de STER voor de derde keer de Gouden Loeki uit aan het filmpje dat door het volk het hoogst wordt gewaardeerd. Twee jaar geleden won de KLM-zwaan, en vorig jaar ging het kleinood naar het Rolo-filmpje over de zoete wraak van een olifant. Ditmaal was de beurt aan het optreden van Peer Mascini die aan een tafeltje op het terras van een landhuis vier nieuwe producten van de Melkunie aanprijst, terwijl in het zwembad een koe op een luchtbed dobbert (een effect dat overigens langs elektronische weg is bereikt). Als de acteur halverwege zijn verhaal een volle laag water over zich heen krijgt, roept hij verontwaardigd: “Nog zó gezegd: geen bommetje!”

De score kwam tot stand nadat de kijk- en luisterdienst van de NOS, op basis van onderzoek, een lijst had opgesteld van de dertig populairste filmpjes. Die lijst werd in december gepubliceerd op een dubbele advertentiepagina in de Telegraaf. Daarop kwamen circa 16.000 reacties binnen. De meeste stemmen gingen naar het Melkunie-bommetje; daarna volgden de koe in de motor met zijspan (eveneens voor de Melkunie), het van kleur verschietende Fruit Joy-ijsje en de voor het Energiebedrijf verfilmde brokkenmakerij in een landhuis tijdens een rondleiding met Loes Luca. Op de vijfde plaats eindigde Rolo, de winnaar van vorig jaar.

Intussen verzweeg de STER maar liever, dat deze uitverkiezing een veel langere voorgeschiedenis heeft. Voordat de eerste Gouden Loeki werd uitgereikt, bestond er namelijk - al sinds 1979 - een soortgelijke STER-publieksprijs. Maar veel gewicht heeft die nooit gehad. Vaak ging de prijs naar filmpjes, die binnen het reclamevak weinig of geen applaus hadden geoogst. Op de smaak van het publiek viel volgens de reclamemakers veel af te dingen; veel belangrijker vonden ze de prijzen, die jaarlijks worden toegekend door de jury's van vakgenoten.

Maar de makers van het winnende filmpje, Pieter van Velsen en Aad Kuijper van het Amsterdamse reclamebureau Lowe Kuiper & Schouten, namen de felicitaties woensdag verheugd in ontvangst. “Vroeger is in ons vak wel eens lacherig gedaan over deze prijs,” beaamde Kuijper desgevraagd, “maar nu blijkt steeds vaker dat het publiek een heel goed gevoel heeft voor wat leuk is. Dat maakt deze uitverkiezing tot een hele eer.” Ook bij de jurering door vakgenoten viel het bommetje van de Melkunie immers al in de prijzen. Van Velsen en Kuijper, die ook verantwoordelijk waren voor de motor met zijspan èn het ijsje van Fruit Joy, zijn inmiddels veel gelauwerde reclamemakers.

En nog belangrijker is vanzelfsprekend het commerciële resultaat dat hun Melkunie-filmpjes boeken. “Je ziet aan de verkoop meteen dat ze werken,” zegt Pauline Meyberg van Campina/Melkunie. “Elke commercial is gekoppeld aan een nieuw product, en zonder een heel snelle bekendheid zou het niet lukken de omzet onmiddellijk op gang te brengen. In de zuivel merk je zoiets meteen, want zuivelproducten moeten snel worden verkocht.”

Zo hoopt men dan ook nog lang met Peer Mascini door te gaan - en hij heeft al eerder verklaard daartegen geen enkel bezwaar te hebben. Voor een acteur, die zelf geen bekende Nederlander is, liggen de lucratieve engagementen nu eenmaal niet voor het oprapen.

    • Henk van Gelder