Prijzen voor vijf activisten uitgereikt in Vlaardingen

ROTTERDAM, 14 MAART. De Stichting Geuzenverzet 1940-1945 heeft gisteren de Geuzenpenningen uitgereikt aan vijf laureaten uit vijf continenten. Vera Chiwa (Malawi), Noel Pearson (Australië), Sergei Kovalyov (Rusland), Rosalina Tuyuc Velásquez (Guatemala) en Muchtar Pakpahan (Indonesië) ontvingen de onderscheiding voor hun activiteiten op het gebied van mensenrechten.

Twee van de laureaten konden niet aanwezig zijn op de uitreiking in de Grote Kerk op de markt in Vlaardingen; Noel Pearson (strijder voor rechten van aboriginals) en Muchtar Pakpahan.

Noel Pearson werd vertegenwoordigd door aboriginal Ray Holroyd (rechts op de foto). Echtgenote Rosintan Pakpahan en haar oudste zoon Binsar (links) namen de onderscheiding voor de Indonesische SBSI-vakbondsleider in ontvangst. Hij mag van de Indonesische autoriteiten het land niet verlaten omdat hij nog gevangen zit, na zijn arrestatie bij de onlusten van juli 1996. Hij ligt in een ziekenhuis wegens longproblemen.

De zeventienjarige Binsar las de door zijn vader geschreven toespraak voor. Daarin stelde hij: “Ik ben ervan overtuigd dat ook Indonesië binnenkort kennis zal maken met democratie, suprematie van de wet en bescherming van de mensenrechten, en dat het de mensen in Indonesië beter zal gaan.”