Nijmegen behaalt ijshockeytitel na rustig finaleduel

TILBURG, 14 MAART. Uitzinnig van vreugde bestormden spelers, supporters en begeleiders van ijshockeyvereniging Nijmegen gisteravond de ovale piste van de Tilburgse Pellikaanhal. De vijfde landstitel uit de geschiedenis van de regerend landskampioen was een feit en met een uitbundig drinkgelag bezegelden de Tigers de 3-1 overwinning op aartsrivaal Tilburg. Met de zege bracht Nijmegen de stand in de best-of-seven-reeks op een beslissende 4-1 voorsprong.

Met angst en beven was deze week uitgekeken naar de vijfde ontmoeting tussen Tilburg en Nijmegen. Aanleiding daarvoor waren de ongeregeldheden van afgelopen zondag toen het derde duel in de strijd om de landstitel ontspoorde. Op het ijs vlogen de spelers elkaar in de haren en dat voorbeeld werd op de tribunes gevolgd door de supporters. Na afloop deden beide partijen elkaar de belofte binnenkort wraak te nemen. Op Internet werd die boodschap de afgelopen dagen herhaald.

Om nieuwe incidenten te volkomen gaf voorzitter Jan de Greef van Tilburg deze week opdracht de strafbank te vertimmeren. Vanaf de tribunes bespuwde een aantal Brabantse fans zondag herhaaldelijk de strafbank met spelers van Nijmegen. Het leidde tot nog meer opstootjes. Het wekte de woede van De Greefs collega Tom van Apeldoorn. De voorzitter van Nijmegen dreigde na afloop zelfs met een boycot.

Zover kwam het niet en ook excessen bleven gisteren uit, al mocht de charge van Marco Donders op Robert Vbra gerust een aanslag worden genoemd. Met de stick sloeg het Tilburgse heethoofd zijn tegenstander na acht minuten in de derde periode vol in het gezicht. Voor die actie werd Donders voor vier minuten naar de strafbank verbannen, maar zijn optreden sorteerde wel effect. Tilburg hervond zich en verkleinde de achterstand even later tot 1-2.

Verder kwam de ploeg niet, omdat Nijmegen volhardde in het succesvolle forechecken, het vastzetten van de tegenstander op eigen helft. Met nog slechts negentien seconden op de klok bepaalde Frank Janssen met zijn tweede treffer van de avond de eindstand op 1-3. Daarna werd de champagne ontkurkt en klom een horde meegereisde fans over de boarding.

Ondanks de vreugetaferelen in Tilburg gaat deze vrijdag de dertiende de boeken in als een treurige dag voor het Nederlandse ijshockey. Donderdag besloot de Stichting IJshockeypromotie Utrecht zichzelf op te heffen nadat twee grote sponsors niet langer bereid waren hun naam te verbinden aan de tweedejaars eredivisionist. Topijshockey in Utrecht ligt voorlopig weer op zijn gat.

Zwarte bladzijden kent het Nederlandse ijshockey inmiddels in overvloed en aan de lange reeks lijkt voorlopig geen einde te komen. Het aantal incidenten neemt zorgwekkende vormen aan. IJshockey dreigt het domein te worden van vechtersbazen, zoals de finalereeks dit jaar opnieuw bewees. Het heeft er alle schijn van dat de sport zichzelf langzaam maar zeker de nek omdraait.

In de halve finales van de play-offs speelde bekerwinnaar Heerenveen geen rol van betekenis. Zonder al teveel moeite ontdeed Nijmegen zich in vijf duels van de Friezen. Tilburg won op zijn beurt kinderlijk eenvoudig van Utrecht en kon zich al na drie duels tot winnaar uitroepen. Het wangedrag van spelers en publiek was voor de bond aanleiding om de best-of-seven-serie voortijdig af te breken. Het was de genadeklap voor Utrecht.

Tilburg en Nijmegen stonden dit jaar voor de vierde keer op rij tegenover elkaar in de eindstrijd. Al jaren vegen deze kapitaalkrachtige clubs hun minder bedeelde concurrenten van het ijs. Uitslagen met meer dan tien doelpunten verschil zijn eerder regel dan uitzondering in de eredivisie, waar clubs als Eindhoven en Den Haag ook volgend seizoen weinig anders zullen doen dan meekrabbelen.

    • Mark Hoogstad