'Meer aandelen voor werknemers'

ROTTERDAM, 14 MAART. Het Nederlands Participatie Instituut (NPI) wil dat de overheid een nieuwe vorm van spaarloon invoert om werknemers te stimuleren aandelen in hun eigen onderneming te kopen.

Het instituut in Den Haag vindt zo'n 'aandelenpremiespaarregeling' veel effectiever voor een bredere spreiding van het aandelenbezit dan de optieregelingen waarmee werknemers door uitoefening van kooprechten (opties) op aandelen een belang krijgen in de onderneming waarvoor zij werken.

Volgende week praat de Tweede Kamer over een wetsontwerp van staatssecretaris W. Vermeend (Financiën) om de belastingheffing op opties te verzwaren. Op deze manier wil het kabinet de hoge (grotendeels belastingvrije) inkomsten door de uitoefening van opties beteugelen. Door de spectaculaire koersstijgingen op de effectenbeurs van de laatste drie jaar hebben zulke opties een fenomenale waardestijging ondergaan.

Uit onderzoek van het Nederlands Participatie Instituut, dat binnenkort wordt gepubliceerd, blijkt dat 31 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven (19 procent van het totaal) een regeling hebben om de financiële participatie voor (vrijwel) alle werknemers te stimuleren. Bij driekwart van de bedrijven zijn deze vormen van participatie slechts weggelegd voor de top van het bedrijf.

Vermeend wil de bestaande spaarloonregeling gebruiken om te zorgen dat gewone werknemers geen last hebben van de belastingverzwaring. Directeur M. van Beusekom van het Nederlands Participatie Instituut betwijfelt of dat zal lukken. Hij pleit voor een nieuwe vorm, waarbij een werknemer jaarlijks in staat wordt gesteld aandelen te kopen in de onderneming waarin hij werkt. De werkgever zou de werknemer vervolgens moeten belonen met een belastingvrije schenking van eenzelfde aantal aandelen.

De aandelen in de nieuwe regeling moet een werknemer in elk geval vier jaar vasthouden. Van Beusekom: “Bij optieregelingen kijken werknemers op een gegeven moment toch alleen maar naar het moment waarop zij hun opties te gelde kunnen maken.”