'Landbouw wist van vleesfraude'

DEN HAAG, 14 MAART. Met medeweten van ambtenaren van het ministerie van Landbouw wordt er al anderhalf jaar lang gefraudeerd met de export van 'Nederlands' rundvlees naar Rusland.

Dit berichten journalisten van het dagblad de Limburger en het tv-programma Netwerk. Zij baseren zich op bevindingen van de rijksrecherche en geheime telefoonopnames van een medewerker van de branche-organisatie COV, de centrale organisatie voor de vleessector. Op die opnames is te horen hoe de COV'er een vleesexporteur aanmoedigt “creatief” te knoeien met herkomststempels en documenten om rundvlees dat niet uit Nederland afkomstig is alsnog aan een Hollandse herkomst te helpen.

Naar aanleiding van de berichtgeving hebben verscheidene partijen in de Tweede Kamer minister Van Aartsen (landbouw) om opheldering gevraagd. De rijksrecherche is in september een onderzoek begonnen naar de exportfraude. Toen meldde het vleesexportbedrijf Verhey Vlees uit Nuth dat er met medeweten van ambtenaren van Landbouw documenten werden vervalst om te kunnen voldoen aan een afspraak met de Russen om alleen Nederlands vlees te exporteren. De Russische vraag overtrof de Nederlandse productie.

Russische ambtenaren die vorig jaar naar Nederland kwamen om de herkomst van het vlees te controleren zouden door een medewerker van het COV worden omgekocht om een oogje dicht te knijpen. De Russen willen onder andere voorkomen dat er met de gekkekoeienziekte besmet vlees werd 'omgekat'. De COV'er vroeg betrokken vleesexportbedrijven om een financiële bijdrage om bordeelbezoek van de Russen te kunnen bekostigen.

In de verslaggeving werd ook melding gemaakt van een arts van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) die op verzoek, en betaald door een Nederlandse exporteur uit Enschede, rundvlees van valse stempels zou hebben voorzien. Het vlees was in het buitenland onderschept door Russen die zich zorgen maakten over de herkomst van het vlees.

Het openbaar ministerie in Almelo heeft op last van procureur-generaal Steenhuis de rijksrecherche deze week opdracht gegeven een onderzoek te beginnen naar de rol die de RVV speelt bij de fraude met de export van rundvlees.

Sinds september vorig jaar zouden de Russen drie ladingen Nederlands vlees hebben onderschept waarmee was geknoeid.