JUDAS - DUVEL - DEUGNIET - MORT SUBITE

Zeg wat wilde gij voor bier, Sanctus, Duvel, Tempelier, Gildenbier of Afflighem, of Jack-op uit Wolvertem? Speciale Aerts misschien of een Breendonk's Vitamien? Rochefort of Kriek Lambic, Palten, Koninck, Liefmans Kriek?

Dit is het begin van het gedicht 'Belgisch bier' van Willem Wilmink, waaraan ik moest denken toen ik het onlangs verschenen boek De grote Belgische bieren van Michael Jackson doorlas. (Uitgeverij Jan Mets. f 55,). De gekste biernamen kwam ik daar in tegen: Judas, Kwak, Rubens, Piraat, Satan, Bush, Mort Subite, Deugniet, Reine Wobke, Dobbelen, Sloeber en ook het merk Delirium Tremens. Een naam die in de Verenigde Staten onaanvaardbaar was. Daar werd dit bier omgedoopt in 'Mateen', de naam van een van de vroegere Vlaamse bierbrouwers in Amerika. Ook het bier 'De verboden Vrucht' shockeerde de Amerikaanse alcohol-autoriteiten. Resultaat een halve pagina in 'Playboy'.

Maar op het etiket staan dan ook Adam en Eva met een glas bier in de hand afgebeeld. Jackson schrijft in zijn bier-encyclopedie: “Van de belangrijkste bierbrouwende landen heeft België de oudste scheppende traditie. Veel Belgen weten dat bier centraal staat in hun nationale traditie, maar slechts weinigen beseffen hoe apart hun bieren wel zijn. In geen enkel ander land kan de klant in het café op de hoek kiezen tussen een Lambic of een kriek, een witbier of een Saison, een zoete of liever een zure bruine ale, een donker of eerder een goudkleurig zwaar bier, een trappist of een abdijtripel... of een brouwsel dat in geen enkele van deze categorieën onder te brengen is.”

Michael Jackson bezocht Belgische kloosters en abdijen en brouwerijen van goddeloos bier en schrijft zeer gedetailleerd over de geschiedenis, de producten en de smaak. “Drinken en eten zijn genoegens waarvoor de Belgen hun tijd nemen. Aan de dis bereikt de kwaliteit van voedsel en drank die van de Franse keuken. De kwaliteit ervan zou een Duitser tevreden stellen...”

Van Nederlandse bier en eten moet hij kennelijk niet veel hebben: “Zelfs een reis van een paar honderd kilometer noordwaarts naar het protestantse Holland is beladen met de dreiging dat de lunch slechts uit een gehaktbal zal bestaan en de zekerheid dat het bieraanbod heel wat minder interessant zal zijn.”

Uit uitgeverij Schuyt & Co. verscheen het 'Belgo kookboek' van de Franse Canadees Denis Blais en de Engelse-Belg André Plisnier (ƒ 49,50) dat een mooie aanvulling is op de biergids. In het Belgo kookboek staan namelijk een aantal recepten, waar bier bij wordt gebruikt.

Een recept voor sorbet met bier luidt zo:

Doe de suiker in een steelpan met 200 ml water en breng gedurende 2 minuten aan de kook. Laat afkoelen. Meng de koude siroop met het bier en 100 ml vruchtenmoes en plaats het mengsel in de ijsmachine om het te verwerken. (Of doe het mengsel in een bakje en zet dat in de diepvries. Roer het ijs af en toe om. A.S.) Wanneer de sorbet vast is, plaats hem in de diepvries zolang als nodig. Leg 2 tot 3 balletjes sorbet in iedere coupe. Voeg de rest van de vruchtenmoes en een takje munt toe.

200 gram fijne suiker

85 ml vruchtenbier (frambozen-, kriek- of perzikenbier)

250 ml vruchtenmoes of vruchtensap

munt

    • Anne Scheepmaker