'Joe' Kennedy trekt zich terug uit de politiek

WASHINGTON, 14 MAART. Joseph P. Kennedy II, de “kroonprins” van de Kennedy-dynastie, trekt zich terug uit de politiek. Kennedy, die lid is van het Huis van Afgevaardigden, maakte gisteren bekend dat hij zich dit najaar niet herkiesbaar stelt.

Het is voor het eerste dat een Kennedy zich uit de politiek terugtrekt. 'Joe' Kennedy (45), de oudste zoon van Robert F. Kennedy, verraste de Amerikaanse politieke klasse met zijn besluit. Twaalf jaar heeft hij in het Congres gezeten voor zijn kiesdistrict in Massachussetts, zes keer won hij zijn zetel met gemak. Maar het afgelopen jaar brachten schandalen hem in opspraak. In augustus besloot hij af te zien van zijn plan om zich verkiesbaar te stellen voor het gouverneurschap van Massachussetts.

Kennedy zei gisteren dat hij meer tijd voor zijn gezin wil hebben en dat hij de onderneming zal gaan leiden die zijn familie heeft opgezet om arme gezinnen goedkoop aan energie te helpen. Dat bedrijf, Citizens Energy Corp., werd tot eind vorig jaar geleid door zijn jongere broer Michael, die op 31 december omkwam bij een ski-ongeluk. Joe Kennedy sloot niet uit dat hij ooit opnieuw in de politiek zal terugkeren.

Vorig jaar maart publiceerde Kennedy's eerste vrouw een boek waarin ze vertelde hoe hij haar onder druk gezet had om hun huwelijk te laten “annuleren”, wat hem in staat zou stellen, anders dan bij een echtscheiding, opnieuw voor de kerk te trouwen. Kort daarna werd bekend dat zijn broer Michael, die zijn campagne voor het gouverneurschap leidde, een verhouding had gehad met een 14-jarige oppas. In juli raakte een van zijn kinderen gewond bij het afsteken van vuurwerk, wat in Massachussetts verboden is.

Behalve Joe Kennedy zijn er nog drie Kennedy's actief in gekozen politieke functie. Ted Kennedy, broer van John en Robert Kennedy, zit in de Senaat. Zijn zoon Patrick is lid van het Huis van Afgevaardigden. En Kathleen Kennedy-Townsend is plaatsvervangend gouverneur in Maryland.