Italiaans politicus weg om banden mafia

ROME, 14 MAART. Om vlak voor de cruciale stemming over de toetreding tot de Economische en Monetaire Unie alles te vermijden wat de geloofwaardigheid van Italië in gevaar kan brengen, heeft het Italiaanse kabinet gisteren zijn vertrouwen opgezegd in een staatssecretaris die wordt verdacht van banden met de mafia.

De beschuldigingen tegen Angelo Giorgianni, staatssecretaris van Binnenlandse zaken, zijn vaag. Hij is van 1993 tot 1996 officier van justitie geweest in de Siciliaanse stad Messina en zou daar bevriend zijn geraakt met een aannemer waar een mafialuchtje aan zit - de man heeft overigens geen strafblad. Ook zou hij een paar onderzoeken naar corruptie op aanvechtbare gronden hebben geseponeerd.

Giorgianni vond dit geen reden om op te stappen, hoewel premier Prodi en zijn partijleider en minister van Buitenlandse Zaken Lamberto Dini daar eerder deze week sterk op hebben aangedrongen. Hij verschanste zich in zijn werkkamer, bellend en faxend.

Maar gisteren zegde het kabinet zijn vertrouwen in hem op en daarna tekende president Oscar Luigi Scalfaro een decreet waarin zijn mandaat als staatssecretaris wordt herroepen.

Giorgianni's positie is aan de orde gesteld door de parlementaire anti-mafiacommissie, die een onderzoek heeft ingesteld naar de vervlechting van politiek, vrijmetselarij, universiteit en enkele mafialeiders in Messina, een stad met voor Sicilië weinig georganiseerde misdaad.

Bovendien staat de justitie van het nabije Reggio Calabria volgens persberichten op het punt om een onderzoek te beginnen naar het optreden van het parket van Messina.

Giorgianni had een zekere faam opgebouwd omdat hij als officier van justitie veel onderzoeken naar corruptie is begonnen, maar het grootste deel daarvan is stilletjes doodgebloed.

    • Marc Leijendekker