'Is het 't geld, Jerry?'

Het aftellen voor de Allerlaatste Episode van de populaire sitcom Seinfeld is begonnen. Niet alleen duurt het nog maar 66 dagen voor de uitzending plaatsheeft, ook is al bekend dat de Laatste Aflevering op 8 april wordt opgenomen. De hype kent geen grenzen.

Er zijn al ongeveer twintig Internet-sites die zich met 'Seinfeld' bezighouden. Kranten en bladen spreken een woordje mee en de honger naar snippers nieuwe informatie is onverzadigbaar. Voor velen zijn de personages uit Seinfeld een beetje familie geworden.

Wie het nog niet wist, 'Seinfeld' is de populairste Amerikaanse tv-serie van dit moment en trekt per wekelijkse uitzending in de Verenigde Staten meer dan 30 miljoen kijkers. Hoewel elke aflevering in Los Angeles wordt opgenomen, speelt de handeling zich af in New York. Daar wonen Jerry Seinfeld (Jerry Seinfeld), zijn buurman Cosmo Kramer (Michael Richards) en de vrienden George Costanza (Jason Alexander) en Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus) aan de upper westside. De vier zijn goed bevriend en beleven hun dagelijkse leven met afspraakjes, ontmoetingen in een koffiehuis, in Jerry's appartement of bij andere vrienden thuis. Seinfeld heeft vaart en een hoge grap-dichtheid.

De vier vrienden hebben allemaal hun eigen neuroses en eigenaardigheden. Ze draaien al te lang in hun eigen kleine kringetje rond en hebben iets verknipts. Een keer per week is dat leuk om te zien maar wie te vaak naar Seinfeld kijkt, begint eigenschappen over te nemen. Een hele reeks van uitdrukkingen zijn dan ook al populair bij Amerikanen, die kennelijk een overdosis Seinfeld hebben gehad. (Oh, really??) Die mensen moeten oppassen want voor ze het weten zoeken ze zelf zonder succes negen jaar lang naar Mr.Right (Elaine), vinden ze geen werk (Kramer), hebben ze nooit geld (George) of hebben ze altijd lastige vrienden over de vloer (Jerry). Mijn favoriet is overigens de bijfiguur Newman (Wayne Knight), de satanisch lachende postbode en vriend van Kramer, die zijn recht van eerstgeborene zou verkopen voor een zakje toffees.

Het koffiehuis dat elke aflevering wel een keer in beeld komt bestaat echt en bevindt zich op de hoek van Broadway en 112th Street op Manhattan. Het is een soort bedevaartsoord geworden voor toeristen en de bridge & tunnel-people, dat wil zeggen, mensen die niet op Manhattan wonen. Er zijn nog andere cult-elementen die ook na de laatste aflevering zullen voortleven. Zo is er de soep-Nazi, een verkoper van maaltijdsoep die het onderwerp was van een Seinfeld-aflevering. Hij serveert je geen soep als je hem niet aanstaat en dat betekent uitsluiting voor het leven. Zijn naam in werkelijkheid is Al Yeganeh en toen enkele radioverslaggevers hem “Voor jou geen soep!” wilden laten zeggen, joeg hij ze zwaaiend met een pollepel de zaak uit. De figuur op wie het personage Kramer is gebaseerd heet in werkelijkheid Kenny Kramer. Hij verzorgt rondleidingen in Manhattan langs de plaatsen die een rol spelen in de uitzendingen ('Kramer's Reality Tour'). Hij is de voormalige huisgenoot van Larry David, die tot twee seizoenen geleden samen met Jerry Seinfeld de scenarioschrijver was.

Het programma is aan zijn negende en laatste seizoen bezig en de Allerlaatste Aflevering heeft plaats op 14 mei. In grote delen van de VS is bovendien elke avond op een of ander kanaal wel een oude aflevering van Seinfeld te zien. Ook die uitzendingen trekken recordaantallen kijkers. Seinfeld zou hierdoor al de meestbekeken serie aller tijden zijn.

NBC verdient per jaar netto 200 miljoen dollar aan Seinfeld. De serie heeft in totaal al meer dan 1 miljard opgebracht aan General Electric (GE), het moederbedrijf van het network. Toen Jerry Seinfeld na enige aarzeling op 26 december bekendmaakte dat dit het laatste seizoen van Seinfeld was nodigde GE-topman Jack Welch hem onmiddellijk uit voor een lunch. “Is het 't geld, Jerry? Wil je meer?” Jerry wilde niet meer en daarmee uit.

Bij NBC is men behoorlijk zenuwachtig geworden na Seinfelds aankondiging. Kort daarna verloor het network ook nog de rechten om Football uit te zenden. Om het moreel van de werknemers in deze donkere dagen op te vijzelen sloeg het bedrijf zijn slag door de serie E.R. voor achthonderd miljoen aan zich te binden, dat wil zeggen 13 miljoen dollar per aflevering voor de komende seizoenen.

Toen de rust weer enigszins was wedergekeerd kon men zich weer concentreren op die laatste Seinfeld-afleveringen. Vooral de Allerlaatste Aflevering is de focus van buitengewone commerciële aandacht. Daarvoor zijn al advertentietarieven genoemd van 2 miljoen dollar voor spotjes van dertig seconden. 'E.R.', dat die avond op 'Seinfeld' volgt, steeg eveneens in waarde. De reclames in die aflevering zullen dan en daar 800.000 dollar opleveren - normaal 560.000.

Er circuleren zelfs al scenario's van die Laatste Aflevering op het Internet. De Newyorkse krant Daily News publiceerde dat stuk in zijn geheel, al had NBC meteen gemeld dat het onzin was. De krant was kennelijk bang om het verhaal te missen. Wie het scenario leest, concludeert meteen dat het onmogelijk echt kan zijn. Het blijkt dat de vier Newyorkse vrienden verhuizen naar Los Angeles (LA-LA land!) en daar het geluk vinden. Je reinste verraad natuurlijk. Dat kan Seinfeld zijn oostkustfans niet aandoen. Wat voor finale hij dan wel in petto heeft, blijft een verrassing en is tot op heden nog niet uitgelekt. In Nederland is Seinfeld door RTL5 uitgezonden en sinds 5 september 1996 door Veronica. Woensdag is aflevering 79 (The Raincoat) uit het vijfde seizoen aan de beurt. Officiële webpagina's zijn te vinden bij NBC (www.nbc.com/tvcentral/shows/seinfeld) met o.m. een afteller tot de laatste aflevering.

    • Lucas Ligtenberg