Groepsamnestie in Zuid-Afrika mogelijk herzien

KAAPSTAD, 14 MAART. De Waarheidscommissie in Zuid-Afrika heeft het Hooggerechtshof gevraagd de door haar onafhankelijke amnestie-comité verleende vrijstelling van vervolging van 37 hoge functionarissen van het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) ongedaan te maken.

Volgens de voorzitter van de commissie, aartsbisschop Desmond Tutu, zal aan het amnestie-comité gevraagd worden een nieuw oordeel uit te spreken.

Tot degenen die amnestie kregen behoren enkele ministers, onder wie ook Thabo Mbeki, de beoogde opvolger van Melson Mandela. De groep van 37 kreeg in november vorig jaar amnestie voor niet nader aangeduide vergrijpen tegen de mensenrechten ten tijde van het apartheidsbewind. De hoorzittingen werden, in tegenstelling tot de gewoonte, achter gesloten deuren gevoerd. (Reuters, AP)