Griekenland wil via EMS koersval drachme remmen

LONDEN, 14 MAART. Griekenland wil via aansluiting bij het Europees Monetair Stelsel (EMS) de drachme beschermen tegen verder koersverlies. De regering-Simitis “prefereert een gecontroleerde devaluatie van de drachme boven het verder wegzakken van de koers”.

De regering in Athene verraste de financiële markten met het toetredingsverzoek. Het EMS-wisselkoersmechanisme geldt als het voorportaal van de Europese muntunie (EMU) die volgend jaar begint. Het Griekse EMU-lidmaatschap wordt pas in 2001 verwacht, omdat zijn economie nog niet op orde is.

Volgens een anonieme zegsman zal het Monetair Comité vanmiddag in Brussel het Griekse voorstel bespreken. Een bankier in Athene zei te verwachten dat de regering aanstuurt op een devaluatie van 12 procent. (AFP/RTR/ANP)