Friese titelhouder legt met twee afstandszeges basis voor kampioenschap; Avondmens Postma ongestoord in chaos

HEERENVEEN, 14 MAART. In wat hij noemt zijn 'lievelingstoernooi' heeft Ids Postma gisteravond een belangrijke stap gezet naar zijn tweede wereldtitel allroundschaatsen. Vandaag start hij op de 1.500 meter met 2.55 seconden voorsprong op zijn belangrijkste concurrent Rintje Ritsma.

Na zijn triomf op de sprint, waarover hij niet eens tevreden was, sloeg Postma genadeloos toe op de 5.000 meter. In een rechtstreeks gevecht versloeg de Friese krachtpatser 'schaatsbelg' Bart Veldkamp. Postma reed een tijd van 6.33,09 en was daarmee ook sneller dan Rintje Ritsma. Daarmee nam hij niet alleen de spanning weg, maar ook de twijfels die er waren over zijn conditie na zijn oorontsteking van afgelopen week.

Hoewel Postma zich kan opmaken voor de titel, was hij nog niet geheel zeker van zijn zaak. “Op de 1.500 meter wisselen Rintje en ik elkaar dit seizoen voortdurend af. De ene keer win ik, de andere keer is hij de beste. Ik vind mijn voorsprong nog helemaal niet zo royaal. Als ik tijd verlies wordt het op de tien kilometer nog spannend. Ik heb nog nooit onder de veertien minuten gereden, terwijl Rintje al eens heeft verbaasd met 13.28. Maar conditioneel hoef ik me geen zorgen te maken.”

En dat terwijl Ritsma kokhalzend en kuchend na de vijf kilometer de kleedkamer opzocht wegens een infectie in de luchtwegen. Hij was niet meer in staat nog iemand te woord te staan, maar hij zou vandaag gewoon aan de start verschijnen.

Postma bewees zijn vorm halverwege de vijf kilometer. Nadat hij aanvankelijk in het kielzog bleef van Veldkamp, plaatste hij een verwoestende demarrage. Met twee rondjes van 30.7 gaf hij zijn directe tegenstander het nakijken. Postma: “Nadat Ritsma 6.34,68 had gereden, dacht ik dat ik vandaag zou gaan verliezen. Maar toen ik even met succes aanzette bij de kruising, ging het zo lekker dat ik in dat tempo ben doorgegaan.”

Ook de 500 meter bleef Postma al zijn concurrenten royaal de baas. Hoewel hij een persoonlijk record reed (36.48), was hij met coach Henk Gemser niet tevreden over de race. Postma: “Op het rechte stuk maakte ik te veel missertjes. Daardoor ging ik niet goed door de laatste bocht.” Ritsma reed op de 500 meter eveneens een persoonlijk record (37.17), maar er gaapte toen al een flink gat tussen hem en zijn provinciegenoot.

Na de eerste dag heeft debutant Jelmer Beulenkamp, de derde Nederlandse deelnemer, zich bij de beste vijf geschaard. Op de vijf kilometer was hij sneller dan de Amerikaan KC Boutiette, die derde staat na twee afstanden. Beulenkamp heeft een kleine achterstand op de Italiaan Roberto Sighel.

De dertienduizend toeschouwers moesten aanvankelijk tegenvallers overwinnen om in de carnavalsstemming te komen. Nadat de autorijders zich in Friesland door diverse files hadden geworsteld, moesten ze in het Thialf-stadion constateren dat bij de 500 meter van de mannen de tijdwaarneming niet functioneerde. Grote beeldschermen met de rechtstreekse tv-registratie zorgden voor een noviteit in de ijstempel, maar het belangrijkste technische element bij het hardrijden lag plat. Een kabel voor de tijdwaarneming was kort voor de aanvang van de wedstrijden defect geraakt.

Gemser was eerst woedend, later kon hij er met een kwinkslag op reageren. “Ik overweeg de organisatie smartegeld te vragen. Dit kostte me drie jaar van m'n leven. Ik heb na de 500 meter een half uur nodig gehad om tot bedaren te komen. De rijders leverden met elkaar een keiharde competitie en ze wisten geen tijden. De high-tech vliegt je hier om de oren, maar de relatief eenvoudige tijdwaarneming liet het afweten.”

Gemser had geen kritiek op het feit dat de organisatie de wedstrijd niet stillegde. “Dat kun je helemaal niet doen. De rijders volgen voor elke rit een uitgebreide voorbereiding. Dit was de enige manier om het toernooi te vervolgen.”

Toen het euvel met de kabel was verholpen, werden de toeschouwers langzamerhand geconfronteerd met de volgende ergernis. Het grote aantal deelnemers (28 vrouwen en 37 mannen) en de talloze dweilpauzes zorgden voor een onverteerbaar programma dat pas om kwart voor elf was afgelopen. Sommige verslaggevers zochten in de omgeving een restaurant op, één reporter reed zelfs naar het Abe Lenstra-stadion om daar de eerste helft van Heerenveen-Willem II bij te wonen. Bij terugkeer constateerde hij tot zijn spijt dat hij ook de tweede helft had kunnen bekijken. Voor de gewone toeschouwers was de eerste schaatavond een oersaaie, schijnbaar eindeloze zit. Ook Postma constateerde tegen middernacht dat het een latertje was geworden. “Gelukkig ben ik een avondmens. Na de 500 meter ben ik naar mijn hotel gegaan en heb ik een stukje gegeten. Er zat drieëneenhalf uur tussen mijn eerste en mijn tweede rit.”

De internationale schaatsunie (ISU) werkt aan nieuwe kwalificatie-eisen voor het mondiale allroundtoernooi. Kampioenschappen per continent gaan daarbij een rol spelen. De nieuwe formule zou Nederland een extra, vierde startbewijs kunnen opleveren in een veld van maximaal 24 deelnemers.

Gisteravond gebeurde er tussen kwart voor zeven en tien uur nagenoeg niets. De mensen dronken de verveling weg met een glaasje bier en ze stonden met de rug naar de ijsvloer. Het is duidelijk dat de ISU met zo'n opzet het allroundschaatsen definitief om zeep helpt.

    • Erik Oudshoorn