EU wil waardering voor eigen rol in Azië

EDINBURGH, 14 MAART. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie willen dat de Europese inspanningen voor een oplossing van de financiële crisis in Azië meer worden gewaardeerd. Zij hebben gisteren tijdens een bijeenkomst in Edinburgh tot verschillende maatregelen besloten om de rol van de EU in Zuid-Oost Azië beter zichtbaar te maken.

De EU-ministers hebben besloten dat er een speciale gezant naar Azië gaat om over economische en monetaire problemen te overleggen. Het wordt aan de ministers van Financiën overgelaten om te bepalen wie deze gezant wordt en wat zijn taak precies zal zijn.

Minister Van Mierlo zei gisteravond dat alle EU-landen hebben ingestemd met een voorstel van het Britse voorzitterschap om bij de Wereldbank een speciaal fonds op te richten in verband met de Aziatische crisis. Uit dit fonds zullen onder anderen Europese monetaire specialisten worden betaald die Aziatische landen gaan adviseren. Groot-Brittannië heeft al 16,5 miljoen gulden in het fonds gestort. De Europese Commissie wil ook ruim 20 miljoen gulden bijdragen.