Elders in Azië weer herstel; Boskalis bevriest werk in Indonesië

PAPENDRECHT, 14 MAART. Baggeraar Boskalis heeft ten minste één project in Indonesië als gevolg van de financiële crisis in dat land gestopt. Een ander project zal binnenkort voor onbepaalde tijd worden onderbroken.

Oorzaak is dat de Indonesische opdrachtgevers door geldgebrek geen betaling kunnen garanderen. Dit zei bestuurslid L. Vellekoop van Boskalis gisteren bij een toelichting op de jaarcijfers.

Het ging in Indonesië niet om hele grote projecten. Hoeveel geld er mee gemoeid is wilde Boskalis' raad van bestuur niet zeggen. Bestuursvoorzitter R. van Gelder wilde evenmin prijsgeven wat voor verliezen zijn concern de laatste tijd nog meer heeft geleden door de crisis in Azië.

Van Gelder ziet voor wat dat continent betreft overigens geen doomscenario. “Het is niet overal kommer en kwel.” Hij wees erop dat lang niet alle landen in het Verre Oosten door de crisis worden getroffen. In Singapore, een belangrijk land voor Boskalis, lijken geplande grote landwinningsprojecten gewoon door te gaan. En ook vanuit Zuid-Korea beginnen, na een aanvankelijke fikse inzinking, weer aanvragen voor baggerwerk los te komen. De laatste jaren haalde het baggerconcern tussen de 15 en 20 procent van zijn omzet uit het Verre Oosten. “Wij hebben onze activiteiten over de hele wereld gespreid. Er is altijd wel ergens iets aan de hand. Wij kunnen daar goed mee omgaan”, suste Van Gelder.

“In 1997 waren wij overal ter wereld volop actief”, sprak de Boskalis-topman. Naar zijn mening was '97 een goed jaar dat de structurele positieve ontwikkeling van het bedrijf goed illustreert.

Boskalis, dat afgelopen jaar zijn nettowinst zag stijgen van 62 naar 82 miljoen gulden, verwacht ook voor het lopende jaar een goed resultaat.

Of goed ook hoger zal betekenen, valt nu volgens topman Van Gelder nog niet te zeggen. De orderportefeuille is zeer goed gevuld en de bezetting van de schepen, ook van de twee jumbo-sleephopperzuigers waarover het bedrijf binnenkort beschikt, is voor '98 verzekerd. Op iets langere termijn is dat laatste minder zeker doordat er momenteel wereldwijd nogal wat van die grote sleephoppers worden gebouwd.

Boskalis heeft zoveel nieuwe orders binnengehaald dat het orderniveau dit jaar best wat zou kunnen zakken “zonder dat dit het activiteitenniveau zal beïnvloeden”, zei Van Gelder.