Echtpaar aangeklaagd voor verduistering van 16 miljoen

HAARLEM, 14 MAART. Een niet-alledaagse zaak. Zo omschreef officier van justitie M. Teengs Gerritsen gisteren voor de rechtbank in Haarlem de feiten waarvoor een echtpaar uit Almere zich moest verantwoorden.

De werkloze boekhouder Van V. (36) en zijn vrouw G.K. (35) worden er van beschuldigd in december 1996 een bedrag van 16 miljoen gulden te hebben verduisterd van de luchthaven Schiphol. Tevens werd hun ten laste gelegd dat ze vorig jaar valsheid in geschrifte hadden gepleegd om nog eens bedragen van 5 miljoen en bijna 3 miljoen gulden los te krijgen van respectievelijk het Pensioenfonds voor de Landbouw en van de Rabo-bank. Dat mislukte. Begin februari van dit jaar is het echtpaar aangehouden en bij huiszoekingen vond de politie zes nieuwe wapens, deels geladen en 25 nieuwe auto's. Een aantal hiervan was geschonken aan familieleden.

De officier van justitie zei het vooral de man zeer kwalijk te nemen dat hij zo onverantwoord met die wapens was omgesprongen. “De pistolen, revolvers en automatische geweren lagen op allerlei plaatsen voor het grijpen. Iedereen kon er bij. In veel gevallen was het wapen geladen of lag de munitie er bij”, aldus Teengs Gerritsen. In totaal werden meer dan 500 kogels gevonden. V. bleek bovendien niet over een wapenvergunning te beschikken. De eis tegen hem luidde 30 maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Tegen de echtgenote eiste de officier 15 maanden gevangenisstraf waarvan vijf voorwaardelijk.

De rechtbank besteedde ruim tijd aan de vraag hoe de twee verdachten die 16 miljoen van Schiphol op hun rekening hadden overgeboekt. De vrouw werkte op de financiële afdeling van Schiphol en het was haar werk om dagelijks “grote bedragen uit te zetten, te beleggen”, zoals ze het omschreef. In december '96 boekte ze 16 miljoen over naar hun rekening bij de Rabo-bank in Almere, waarna bijna 14 miljoen op de spaarrekening werd gezet. De rest ging naar de kort daarvoor opgerichte beleggingsmaatschappij van de ex-boekhouder. De bedoeling was om een grote slag te slaan op de beurs, plus een aantal kredieten (op onroerend goed) te verkrijgen en daarna het hele bedrag binnen drie maanden weer terug te storten naar de rekening van Schiphol. Echtgenote K. rekende voor deze lening een rente van 2,8 procent, tien procent minder dan bij een gewone bankinstelling voor particuliere leningen gebruikelijk is. Om de transactie niet te laten opvallen, vermeldde K. bij deze storting dat het om kasgeld “inzake Aegon” ging. Dan zou het ongebruikelijke bij een controle niet opvallen. De afdeling waar K. werkte mocht alleen zaken doen met grote, vertrouwde instellingen, ook wel aangeduid als 'triple A'-ondernemingen. Of met bedrijven die deze status bijna hadden bereikt.

Officier van justitie Teengs Gerritsen stond stil bij de vraag welke controle door de Rabobank en door de financiële afdeling van Schiphol was uitgevoerd. Teengs Gerritsen stelde vast dat de Rabobank de ongebruikelijke transactie heeft laten passeren zonder in te grijpen of die te melden aan het bureau MOT. “De zaak is onderzocht door het bureau fraudebestrijding van de bank maar men heeft niets aangetroffen dat ongeoorloofd leek.” Een woordvoerder van het Rabo-hoofdkantoor in Utrecht bevestigde gisteren het onderzoek, maar wilde verder geen mededelingen doen.