Couturier Beeuwkes overleden

DEN HAAG, 14 MAART. In zijn woonplaats Den Haag is gisteren op 66-jarige leeftijd de mode-ontwerper en hoedenmaker Ernst Jan Beeuwkes overleden. Beeuwkes maakte kleding voor onder anderen prinses Juliana en prinses Margriet. Sinds 1954 was hij gevestigd aan het Noordeinde in Den Haag.

Beeuwkes werd in 1931 geboren in Rotterdam, maar groeide op in Den Haag waar hij de HBS bezocht. Hij was al vroeg geïnteresseerd in mode. Als kind al bemoeide hij zich met de huisnaaister en de jurken van zijn zuster. Beeuwkes begon als hoedenmaker in de modesalon van Louise Preller aan het Noordeinde en nam in 1954 de zaak over. De clientèle van de Haagse couturier bestond onder anderen uit vrouwelijke leden van het corps diplomatique en representanten van de Nederlandse adel. De leeftijd van de meeste klanten lag tussen de 30 en 50 jaar. De modekoning hield van 'verfijnde chic'. Zijn ontwerpen waren niet buitenissig, maar elegant en gedistingeerd. “Kleding mag wel geraffineerd zijn, maar zij mag nooit ordinair worden”, zo vond hij. De collectie bestond deels uit eigen ontwerpen, deels uit ingekochte confectie van hoge kwaliteit.

Prinses Juliana kwam, zo vertelde hij in september in deze krant, tot voor kort nog weleens langs voor een hoed, meestal met eigen ideeën over hoe die eruit zou moeten zien. “God dat hebben we weer mooi ontworpen, zei ze dan als het klaar was”, zei Beeuwkes. “Dat was altijd leuk.” Hij betreurde bij die gelegenheid het verlies aan grandeur rond het hof. “Vroeger werd er op Prinsjesdag altijd groot gekleed, maar dat wordt minder. Ze zetten sommigen nog wel een hoed op, maar that's it.”