Butler gaat praten met regering Irak

NEW YORK, 14 MAART. Richard Butler, het hoofd van UNSCOM, de VN-organisatie die zoekt naar verboden wapens in Irak, heeft op 22 maart een ontmoeting met de Iraakse vice-premier Tariq Aziz in Bagdad.

Spoedig daarna zullen de inspecties van de presidentiële plaatsen beginnen, aldus Butler gisteren. Een Iraakse weigering om VN-inspecteurs toe te laten tot die plaatsen leidde vorige maand bijna tot militaire acties van de Verenigde Staten. Die konden op het laatste moment worden voorkomen door bemiddeling van Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN.

Na de eerste inspecties zal worden besloten of verder onderzoek noodzakelijk is. Volgens Butler zijn de inspectieteams tot nu toe niet tegengewerkt, wel veroordeelde hij “propaganda pogingen” van de Iraakse autoriteiten, die de inspecteurs afschilderen als “cowboys” die paleizen van president Saddam Hussein zouden bestormen. Het gaat volgens Butler om uitgestrekte gebieden met meer dan duizend gebouwen “die ideaal zijn voor het maken en opslaan van massavernietigingswapens”.