Bonusaandeel Heineken levert per saldo niets op

AMSTERDAM, 14 MAART. De week op de Amsterdamse effectenbeurs werd gisteren afgesloten in feeststemming. De belangrijkste index AEX sloot voor het eerst in de geschiedenis boven de 1100 punten op 1108,77 en Heineken beloonde zijn beleggers met één bonusaandeel op vier bestaande aandelen.

De koers van het aandeel Heineken - dat wordt gesplitst in een verhouding van vijf op één - steeg gisteren met 32,40 gulden naar 454,40 na bekendmaking van de winstcijfers van het bierconcern. “Een overdreven reactie”, noemt analist David Kerstens van ABN Amro Hoare Govett de koersexplosie van het bierfonds. “Het waren prima jaarcijfers, maar in lijn met de verwachtingen. De reactie heeft alleen te maken met het bonusdividend en met de splitsing. Dat zijn de inefficiënties van de markt; die zullen wel weer gecorrigeerd worden.”

Heineken boekte in 1997 een winststijging van 16 procent. Dat was weliswaar minder dan de winststijging eerder deze week bij Reed Elsevier (22 procent) en Wolters Kluwer (21 procent), maar gesteund door een stabiele dollar en de records van de afgelopen week op Wall Street zorgden de goede resultaten van de Nederlandse bedrijven gisteren op het Damrak voor een stijging van de AEX met 19,51 punten.

Heineken speelde in die stijging een sleutelrol. De brouwer is door de jaren heen altijd een goudgerande belegging geweest. Het bonusdividend van één extra aandeel voor iedere vier aandelen kwam voor analisten dan ook niet als een verrassing. Heineken beloont zijn beleggers wel vaker, meestal om de drie jaar, al variëren het tijdstip en de grootte van de bonus. In het verleden heeft Heineken ook al eens een bonusaandeel per drie aandelen uitgekeerd.

Het bonusdividend en de splitsing veranderen in principe niets aan de waarde van de onderneming. Iedere belegger die nu vier aandelen heeft (of koopt) krijgt er één bij, maar zodra dat wordt uitgekeerd daalt de koers meteen met twintig procent. Vier aandelen van bijvoorbeeld 400 gulden zijn dan net zoveel waard als vijf aandelen van 320 gulden, de gecorrigeerde koers.

De koers van Heineken heeft de afgelopen twintig maanden nogal wat bewegingen gemaakt, maar het herstel dateert van september vorig jaar. Sinds september 1997 presteerde Heineken (inclusief gisteren) ongeveer 25 procent beter dan de AEX-index.

Na een record op 399 gulden (juni 1996) zorgde bestuursvoorzitter Karel Vuursteen in september 1996 voor de nodige onrust met de mededeling dat Heineken in de komende jaren geen groei met dubbele cijfers zou kunnen beloven. Het aandeel verloor (op 13 en 16 september 1996) in twee handelsdagen 20 procent van zijn waarde. Daarna is de koers een jaar rond de 320 gulden blijven zweven voordat de inhaalslag werd ingezet.