Arbeidsplaatsen weg bij eigenaar RTL4, RTL5 en Veronica

ROTTERDAM, 14 MAART. Bij de Holland Media Groep (HMG), eigenaar van RTL4, RTL5 en Veronica, zal een onbekend aantal arbeidsplaatsen verdwijnen. Dat schrijft de president-directeur van HMG, P. Porsius, in een brief aan het personeel.

In de brief stelt Porsius dat kostenreducties “onontkoombaar” zijn. Hij voegt daaraan toe: “De reorganisaties die binnen het bedrijf zullen moeten worden uitgevoerd om deze kostenreducties te bereiken, zullen gepaard gaan met het verlies van arbeidsplaatsen. De omvang van deze herstructurering en het aantal daarmee gemoeide arbeidsplaatsen is evenwel nog niet bepaald.” Maar volgens een ingewijde heeft Porsius tegenover de ondernemingsraad gezegd dat er 200 arbeidsplaatsen verdwijnen. Er zijn 600 arbeidsplaatsen.

Voor de ondernemingsraad is een bezuiniging van 200 arbeidsplaatsen “onaanvaardbaar”. Gedwongen ontslagen zijn “onvermijdelijk” bij een dergelijke ingrijpende sanering, meent FNV-bestuurder P. Jekkers. Hij zegt het aantal van 200 arbeidsplaatsen “zeer serieus” te nemen.

Volgens Porsius laat de winstgevendheid van HMG “al jaren te wensen over”. “De oorzaken van deze teleurstellende rendementsontwikkeling zijn voor een groot deel binnen het bedrijf te vinden”, aldus Porsius. Volgens de HMG-topman is het niveau van de vaste kosten binnen het bedrijf te hoog. Ook zou de “primaire kerntaak” van HMG, het maken en uitzenden van televisie- en radioprogramma's, niet efficiënt genoeg zijn georganiseerd. Porsius zei eerder dat HMG in 2000 100 miljoen gulden winst moet maken. Vorig jaar maakte HMG 10.1 miljoen gulden winst, inclusief een eenmalige belastingmeevaller, op een bruto omzet van 807 miljoen gulden.

In de brief kondigt Porsius verder aan dat per bedrijfsonderdeel plannen worden ontwikkeld voor de reorganisatie. De deelplannen worden aan de ondernemingsraad van HMG voorgelegd en met de vakbonden besproken. In overleg met de werknemersorganisaties wordt een sociaal plan opgesteld, aldus Porsius.

De HMG-topman heeft gisteren overleg gevoerd met de ondernemingsraad van HMG. Maandag praat hij met de redactieraad van het RTL nieuws. Bij RTL nieuws heerst grote onrust over de bezuinigen.