Winst Wolters stijgt 21 procent

AMSTERDAM, 13 MAART. De nettowinst van uitgeversconcern Wolters Kluwer is afgelopen jaar gestegen met 21 procent tot 579 miljoen gulden. Vooral de in 1996 overgenomen Amerikaanse juridische uitgeverij CCH presteerde boven verwachting. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

De groei van de winst per aandeel met 20 procent tot 8,43 gulden kwam ongeveer overeen met de schattingen van financiële analisten. De omzet van Wolters Kluwer steeg met 21 procent tot 5,2 miljard gulden. Daarvan valt 10 procentpunt toe aan overnames, 4 procentpunt aan autonome groei en 7 procentpunt aan gunstige wisselkoerseffecten. Op het Damrak reageerden beleggers vanochtend gematigd positief. Ze beloonden het uitgeversconcern met een koerswinst van 1,60 gulden op 312 gulden. De winst van Wolters Kluwer is afgelopen jaar in guldens net zo sterk gegroeid als die van de Brits-Nederlandse concurrent Reed Elsevier. Afgelopen maandag werd een fusie tussen beide uitgeefgrootmachten afgeblazen, officieel omdat de mededingingsautoriteiten in Brussel te veel bezwaren tegen het samengaan formuleerden. Volgens Wolters Kluwer zouden beloftes aan zijn aandeelhouders in gevaar komen door de verwachte verkoop van activiteiten die Brussel zou afdwingen.

De Amsterdamse uitgever handhaaft zijn voorspelling dat de winst per aandeel tot en met 1999 met ten minste 15 procent per jaar blijft groeien. Als gemaakte kosten voor de mislukte fusie wordt voor 1997 9 miljoen gulden in de boeken verwerkt. Voor 1998 wordt nog eens een last van 5 miljoen verwacht. Het uit te keren dividend bedraagt 3 gulden per aandeel, tegen 2,48 gulden in 1996.

Wolters Kluwer geeft nog geen uitsplitsing van de cijfers naar bedrijsonderdelen, maar volgens de woordvoerster is het concern “over de gehele breedte” gegroeid. Als uitschieters worden de activiteiten in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten genoemd. Verder meldt het persbericht sterke groei van de wetenschappelijke uitgeverij en de opleidingsactiviteiten.

Het bedrijfsresultaat steeg met 31 procent tot 1,2 miljard gulden, waardoor de winstgevendheid van het bedrijf toenam. De brutomarge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) steeg van 21,5 procent in 1996 tot 23,4 procent. In 1997 is 937 miljoen gulden aan acquisities uitgegeven. Wolters Kluwer zegt geïnteresseerd te zijn in de Amerikaanse medische uitgeverij Mosby en de juridische uitgeverij Mathew Bender, die beide door Times Mirror in de verkoop zouden zijn gedaan. Reed Elsevier maakte gisteren eveneens gewag van interesse voor beide uitgevers.