...STUDENTEN

Ook op Europees niveau is de belangstelling van studenten voor de EMU stijgende. De Europese studentenvereniging AEGEE presenteerde onlangs de winnaar van een essaywedstijd met de euro als thema. Er waren ruim 250 inzendingen. Winnaar Justus Schoenlau werpt vanuit het jaar 2050 een blik terug op de monetaire eenwording.

De invoering van de euro leidde aanvankelijk tot stakingen en sociale onrust, maar is uiteindelijk geslaagd. Volgens Bart Neerscholten van AEGEE heeft 41 procent van de essays een pro-EMU karakter en is 34 procent pro-EMU “met een kritische kanttekening”.

De meeste kritiek betreft het gebrekkige karakter van de voorlichting van de Europese bevolking. Gianluca Rezzano (tweede) denkt dat Europese burgers blind naar de euro marcheren. “In plaats van dat er gedegen voorlichtingscampagnes worden opgezet, die aandacht besteden aan zowel de voordelen als de risico's, wordt Europa overladen met brochures, waarvan het intellectuele niveau een belediging is voor de lezer.”

AEGEE ontving ook inzendingen uit niet EU-landen. Met name in het voormalige Oostblok blijkt de EMU studenten bezig te houden. Het aantal Nederlandse inzendingen viel de organisatie tegen. “Dat was precies nul”, aldus Neerscholten.

    • Mathijs Smit