Steun in Goudstikker-zaak; Amerikaans verzoek aan Van Mierlo

ROTTERDAM, 13 MAART. De erfgenamen van de Amsterdamse kunsthandelaar Jacques Goudstikker hebben steun ontvangen vanuit de Amerikaanse politiek bij hun pogingen ruim 150 waardevolle schilderijen terug te krijgen van de Nederlandse staat.

De invloedrijke Amerikaanse senator Alfonso D'Amato heeft minister van Mierlo (Buitenlandse Zaken) een brief gestuurd waarin hij de Nederlandse regering oproept 'een voor wederzijdse partijen aanvaardbare oplossing te zoeken'. D'Amato is voorzitter van de commissie voor bankzaken van de Senaat. Hij verwierf bekendheid met zijn onderzoek naar het in Zwitserland verdwenen 'nazi-goud' en voerde met succes campagne tegen de Zwitserse banken om het bankgeheim voor 'slapende' joodse tegoeden op te heffen.

De schoondochter van Goudstikker (1897-1940), Marei von Saher, stuurde in januari een brief naar staatssecretaris Nuis (Cultuur), waarin zij en haar twee dochters alle schilderijen terugeisten die de staat bezit uit de collectie van de Amsterdamse kunsthandelaar. Von Saher, die woont in de Verenigde Staten, vindt dat de kunstwerken na de Tweede Wereldoorlog ten onrechte staatsbezit zijn geworden.

“Ik heb me verdiept in haar zaak”, schrijft D'Amato aan Van Mierlo, “en ben van mening dat zij, na zoveel jaren, verdient dat wat in het verleden verkeerd is gegaan, wordt rechtgezet. (...) Ik hoop dat u zich kunt inspannen voor een rechtvaardige uitkomst, waarop zij zo lang heeft gehoopt, zodat ook voor uw regering een einde komt aan deze zaak.” D'Amato noemt de zaak-Goudstikker in zijn brief aan Van Mierlo “een enkel voorbeeld van hoe de nazi's de grootste roofoverval uit de geschiedenis pleegden”.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de ontvangst van de brief, maar zegt dat het nog te vroeg is voor een reactie. “D' Amato is natuurlijk niet de eerste de beste. We zullen er heel zorgvuldig naar kijken”, zegt hij. Staatssecretaris Nuis zal naar verwachting binnenkort zijn reactie op de claim van Von Saher bekendmaken.