Stemadvies op verkiezingssite

ROTTERDAM, 13 MAART. Op de nationale verkiezingssite op het Internet is het sinds deze week mogelijk een geautomatiseerd stemadvies te krijgen. Het bedrijf Bolesian, dat daarvoor het computerprogramma Stembox had ontwikkeld, heeft zich aangesloten bij de site.

Wie gebruik wil maken van het stemadvies moet een aantal meerkeuzevragen beantwoorden over politieke kwesties. Bovendien kan men aangeven hoe belangrijk men die kwesties vindt. In totaal zijn er 44 vragen, verdeeld in twaalf categorieën. Bezoekers hoeven overigens niet per se alle vragen te beantwoorden om een stemadvies te krijgen.

Het programma Stembox vergelijkt de gegeven antwoorden vervolgens op een slimme manier met de teksten van verkiezingsprogramma's. Daaruit destilleert het een advies, dat desgewenst ook wordt toegelicht. Op dit moment zijn alleen van de grootste vijf partijen (PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks) de programma's opgenomen, maar in de komende weken zullen ook de programma's van de andere partijen worden verwerkt.

Op de site zijn ook de complete uitslagen van de raadsverkiezingen te zien, zowel in de vorm van tabellen als in de vorm van kaarten.

De nationale verkiezingssite is te vinden op www.verkiezingen.net