Spruitjes

Wie weet nog de weg in Brussel? Premier R. Lubbers miste er zijn internationale topbaan. Onze nationale trots Endemol mocht geen groot aandelenbelang in de Holland Media Groep (RTL 4 en 5 en Veronica).

En deze week was het zelfs twee keer raak. Maandag geen fusie van uitgevers Wolters Kluwer en Reed Elsevier. Te veel bezwaren bij Europees commissaris van Miert tegen hun dominante marktpositie. En woensdag blokkeerde de Europese Commissie een krediet van 50 miljoen gulden van het ministerie van Economische Zaken aan Océ, een ander nationaal paradepaard.

Lust Brussel onze spruiten niet? Kunnen Nederlanders niet lobbyen? Er is nog hoop voor Océ, de beslissing is nog niet definitief, Océ verwacht Brussel nog te kunnen overtuigen dat de bureaucraten fout zitten. Maar dat zeiden de uitgevers eerst ook. En dat terwijl Océ-topman H. Pennings zo goed de weg weet in Den Haag. Daar kan geen subsidiepotje worden bedacht, of Océ is een van de eerste gelukkige ontvangers. Het zieltogende Industriefonds, dat de financiële weerstand moet verhogen van bedrijven met veelbelovende nieuwe producten, heeft bijvoorbeeld maar twee klanten: Océ en pc-fabrikant Tulip, waar Pennings tegenwoordig commissaris is. De Océ-president is ook commissaris bij uitgever Wolters Kluwer, die met een druk op de knop een ontzagwekkend arsenaal aan juridische expertise kan mobiliseren, inclusief Europees en mededingingsrecht. Wat is vernederender dan een nederlaag op eigen terrein? Twee keer verliezen.

    • Menno Tamminga