SGP buiten spel door visie op rol van vrouw

OPHEUSDEN, 13 MAART. De positie van de vrouw speelt een cruciale rol bij de vorming van een nieuw college in de Gelderse gemeente Kesteren, met het gemeentehuis in Opheusden. Als grootste partij (6 van de 15 zetels) was de SGP na de verkiezingen gevraagd een college te vormen, maar de partij ziet zich voor een bijna onmogelijke taak gesteld nu twee van de drie overige partijen hebben laten weten niet te kunnen leven met de opvatting van de SGP over vrouwen.

Volgens de SGP komt de vrouw het 'regeerambt' niet toe. Deze opvatting, zo zegt fractievoorzitter C. Sukkel, is ontleend aan de bijbel. De partij zal daarom niet stemmen op een vrouwelijke kandidaat-wethouder. “We zeggen dus niet dat we niet in een college met vrouwen willen zitten, we stemmen niet op vrouwelijke kandidaten.” In de praktijk komt dat wel op hetzelfde neer, moet Sukkel met zoveel woorden toegeven. Het betekent dat de overige partijen alleen mannelijke kandidaten naar voren zouden kunnen schuiven.

Het standpunt van de SGP is onverteerbaar voor de PvdA en Gemeentebelangen (respectievelijk 4 en 3 zetels), zo zeggen beide partijen. Zowel PvdA als Gemeentebelangen heeft inmiddels een gesprek gevoerd met de SGP over de vorming van een nieuw college en daarbij kenbaar gemaakt niet met de SGP verder te willen. Met het CDA hebben Sukkel en de zijnen volgende week dinsdag een gesprek. De kans wordt klein geacht dat de christen-democraten (2 zetels) wel met de SGP in zee gaan. CDA, PvdA en Gemeentebelangen zijn nu samen onderhandelingen begonnen. De drie partijen vormden al het college.