Schaatsen in de tropen; Kindertekeningen op wereldreis

Twee Nederlanders, Rob en Dafne de Jong, zijn op wereldreis met een motor, en in hun zijspan hebben ze tekeningen van Nederlandse kinderen. Na een oproep op de Kinderpagina van 16 januari kreeg het tweetal vlak voor vertrek naar Afrika nog tientallen tekeningen om mee te nemen. Rob en Dafne nemen de Nederlandse kindertekeningen mee en laten die aan kinderen in andere landen lieten zien.

Ze vertellen dan iets over Nederland, en vragen de kinderen op die school ook iets over hun land te tekenen, zodat ze in het volgende land en werelddeel weer iets over die landen kunnen laten zien. Rob en Dafne hebben beloofd af en toe iets op de Kinderpagina te schrijven over hun reis, zodat de kinderen die een tekening ingestuurd hebben, weten waar ze zitten. Hieronder volgt hun eerste reisverslag.

In West-Afrika

Het grote grijze vrachtschip ligt aan de grote pier, die in de haven van Bissau gebouwd is. Bissau is de hoofdstad van Guinee-Bissau, een landje in West-Afrika, dat net zo klein is als Nederland. Een grote donkere man was aan boord gekomen en had zich voorgesteld als loods, iemand die speciaal opgeleid is om grote zeeschepen kleine havens in te varen. Op de kade ziet het zwart van de mensen, die allemaal klaar staan om het schip te lossen, maar daar zal morgen pas mee begonnen worden, want de broer van de baas van de douane is overleden en wordt vandaag begraven, dus het werk ligt stil.

De volgende dag wordt als eerste onze motor met zijspan in de banden van de kraan gehangen en hijsen de matrozen van de boot hem voorzichtig omhoog. We moeten ons door de mensenmassa op de kade heen werken om bij de motor te komen, want iedereen is vast van plan er persoonlijk voor te zorgen dat deze vreemde machine goed aan land komt. De meeste mensen hier hebben nog nooit een zijspan gezien en het duurt dan ook een hele tijd voordat iedereen hem bekeken en aangeraakt heeft en de motor verder met rust gelaten wordt.

In Bissau rijden we voorzichtig met de motor door de straten, die dan weer wel, dan weer niet geasfalteerd zijn. Een vuilnisman hebben ze hier niet zien we, want op verschillende straathoeken wordt het vuil verbrand. Dan rijden we langs de grote markt, waar vrouwen en mannen op kistjes en in rieten manden allemaal stapeltjes van sinaasappelen, tomaten, uien en nog veel meer hebben gemaakt. De vrouwen dragen mooie kleurige jurken en sjaals om de hoofden, waar vaak honderden kleine vlechtjes onder vandaan komen. Op hun ruggen dragen ze hun babies, in een doek die om hun middel geknoopt is.

In Bissau bezoeken we de Basisschool van het SOS-Kinderdorp, waar weeskinderen een blijvend thuis en een nieuwe toekomst geboden wordt. Op de school zitten niet alleen weeskinderen, hij is toegankelijk voor alle kinderen uit de omgeving en iedereen draagt een uniform op school, zodat je niet kunt zien of iemand thuis rijk of arm is.

De kinderen vertellen ons dat er hier in Guinee-Bissau maar twee seizoenen zijn, een droog en een nat seizoen. In het natte seizoen gaat er van alles opnieuw groeien, maar het hele jaar door verliezen de bomen hier hun bladeren. Omdat hier een tropisch klimaat is kunnen er veel gewassen verbouwd worden, waarvoor het bij ons te koud is of die uit de kas moeten komen. Neem bijvoorbeeld bananen en mango's, die hangen hier overal aan de bomen. Er zijn ook vruchten die wij nog nooit gezien hebben en misschien leren wij daarover nog wel meer.

Natuurlijk hebben we de kinderen ook geprobeerd uit te leggen wat winter, sneeuw, ijs en schaatsen is. Gelukkig hadden sommigen Nederlandse kinderen, die via de Kinderpagina tekeningen aan ons opstuurden, daar een tekening over gemaakt, zodat we het konden laten zien. Want zoiets is niet makkelijk uit te leggen zonder plaatjes.

Morgen gaan we weer verder reizen en als we weer een leuk verhaal hebben zullen we weer schrijven. Groeten van Rob en Dafne.

Wil je je tekening op wereldreis sturen met Rob en Dafne? Dat kan. Maak een tekening over Nederland of je eigen leven. Die wordt dan in Afrika of Azië aan andere schoolkinderen gegeven. Stuur je tekening aan: 'De wereld op een kindertekening', Van 't Hofstraat 31, 2991 XP Barendrecht. Vandaar wordt je tekening doorgestuurd aan Rob & Dafne de Jong, ergens op de wereld.