Piloot van vliegschool veroordeeld

LEEUWARDEN,13 MAART. Piloot en vliegschoolhouder W. de N. (33) uit Eelde is vanmorgen door het Leeuwarder gerechtshof veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van 1.500 gulden. Het hof acht bewezen dat De N. via zijn boordradio onder meer de beginmelodie van de tekenfilmserie 'Fred Flintstone' heeft uitgezonden en daarmee de veiligheid van het luchtverkeer in gevaar heeft gebracht. Ook zouden de wijsjes uit Pommetje Horlepiep en Peppie en Kokkie te horen zijn geweest.

Tegen De N., die sinds de beschuldiging de bijnaam 'Captain Flintstone' draagt, was vier maanden gevangenisstraf geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De rechtbank van Assen legde hem eerder de geëiste straf op. De N. ging tegen het vonnis in beroep, omdat hij zich “absoluut onschuldig” voelde. Tijdens de zitting van het hof verklaarde hij dat hij er niet over zou “peinzen een dergelijke stunt uit te halen”. De N. moet de staat tevens bedragen van 834,25 gulden en 58,75 gulden betalen wegens het bekrassen van de passantenkamer van de Koninklijke Marechaussee in Assen en het onklaar maken van de intercom daarin.

In hoger beroep werd hij ook veroordeeld tot een boete van 500 gulden wegens het vernielen van het gazon bij de woning van F. van der Werff, directeur van het vliegveld Groningen Airport Eelde. De veroordeelde leefde al jaren in onmin met de autoriteiten van de luchthaven, waar hij een kantoor voor zijn vliegschool huurde.