Oslo beschuldigt diplomaten Rusland van spionage

OSLO, 13 MAART. Noorwegen heeft gisteren vijf Russische diplomaten beschuldigd van spionage. Dit is bekendgemaakt door de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Knut Vollebaek, en minister van Justitie Aud-Inger Aure. Een bezoek van de Noorse premier aan Rusland is in verband hiermee afgezegd.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde vanmorgen zich het recht voor te behouden “gepaste maatregelen” te nemen tegen Noorse diplomaten in Rusland.

De Russische diplomaten zouden de afgelopen jaren hebben geprobeerd Noren te ronselen voor spionagewerkzaamheden. Twee van de vijf beschuldigde diplomaten zijn nog gestationeerd in Oslo. Ze zijn uitgewezen. De drie anderen, nu gestationeerd in Moskou, zijn persona non grata verklaard.

Een woordvoerder van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de Russen zich niet bezighielden met militaire of economische spionage, maar zich richtten op politieke kringen. De Noorse premier, Kjell Magne Bondevik, zei dat er geen leden van de huidige of vroegere Noorse regeringen bij de zaak zijn betrokken.

De Noorse autoriteiten werden attent gemaakt op de Russische activiteiten door Noorse burgers die door de Russen waren benaderd. Vanmorgen werd bekend dat een hoge Noorse ambtenaar, Svein Lamark, dienst heeft gedaan als dubbelagent voor de Noorse en Zweedse veiligheidsdiensten. Lamark, specialist inzake het strategisch belangrijke gebied van de Barentszee, ontmoette verscheidene malen Jevgeni Serebriakov, een van de gisteren uitgewezen Russische diplomaten. Volgens het Zweedse blad Expressen had de Rus Lamark gevraagd welke vragen de Noorse premier Bondevik zou gaan stellen tijdens zijn - nu afgelaste - bezoek aan Rusland op 17 en 18 maart.

Noorwegen is de enige NAVO-lidstaat die direct grenst aan Rusland. De verhouding tussen beide landen is over het algemeen goed. Het enige geschil betreft aanspraken op de Noordelijke IJszee en de nucleaire vervuiling door Rusland in datzelfde gebied.

Oslo heeft sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie één keer eerder, in 1992, een Russische diplomaat uitgewezen. (Reuters, AFP)