Onrust bij Palestijnen duurt voort

TEL AVIV, 13 MAART. Een grote politiemacht is sedert gisteren in Jeruzalem op de been om het rustig verloop van het Vrijdaggebed bij de twee grote moskeeën, Rots van de Koepel en Al-Aqsa, in Oost-Jeruzalem te verzekeren. Voor de vierde opeenvolgende dag sinds de dood van drie Palestijnen bij een israelische wegversperring bij Hebron zijn vanmorgen botsingen tussen Israelische soldaten en Palestijnse demonstranten in Hebron uitgebroken.

Maar Palestijnse politiemannen probeerden de stenengooiers bij de Israelische troepen weg te houden.

Bij een ontploffing van een kleine bom nabij de Damascus-poort in Oost-Jeruzalem zijn vanmorgen vijf Palestijnen licht gewond. De explosieve lading was volgens de Jeruzalemse politie in een kistje bij een kraampje geplaatst.

Dergelijke geïmproviseerde bommen worden volgens de politie door Palestijnse terroristische organisaties gebruikt. De politie vermoedt dat het in de bedoeling lag de bom in het westelijke deel van Jeruzalem te laten ontploffen. Maar ook wordt door politiekringen niet uitgesloten dat een joodse extremistische beweging de bom heeft geplaatst om vandaag onlusten in Jeruzalem tussen Israeliërs en Palestijnen uit te lokken.

Een Palestijnse jongen van 13 jaar, die twee dagen geleden in Hebron door Israelische soldaten in zijn hoofd geschoten, is door Palestijnse artsen klinisch dood verklaard. Volgens Palestijnse bronnen zijn gisteren tegen de veertig Palestijnen, het merendeel in Hebron, door rubber-kogels, metaal met een laagje rubber eromheen, gewond. De Israelische TV gebruikte het begrip “mini-intifadah” om de situatie te omschrijven.

Zowel van Israelische als Palestijnse zijde wordt gewezen op de samenwerking tussen de Palestijnse politie en Israelische militairen om een verdere escalatie van de onlusten te voorkomen. Die braken uit nadat begin deze week drie Palestijnse arbeiders bij een wegversperring nabij Hebron door Israelische soldaten in hun Ford Transit werden doodgeschoten.

De Palestijnen hebben scherp geprotesteerd tegen de vrijlating van twee soldaten die voor ondervraging door het leger werden aangehouden. Volgens Ahmad Abdul Rahman, de secretaris van het Palestijnse Gezag, is dat een signaal aan andere soldaten dat Palestijnen ongestraft kunnen worden gedood.

Israel heeft de Palestijnse leider Yasser Arafat toegezegd de uitkomst van het onderzoek naar de schietpartij bij de wegversperring ter hand te zullen stellen. De Palestijnen eisen echter dat een Israelisch-Palestijns-Amerikaanse commissie van onderzoek deze affaire uitpluist.

Volgens Israelische militaire kringen heeft een mechanisch gebrek van de Ford Transit er waarschijnlijk toe geleid dat de soldaten bij de wegversperring de indruk hadden dat de koers van het voertuig op een aanslag wees.

Premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren via de Arabische zender van de Israelische TV gezegd dat het doden van de drie Palestijnen een “tragische vergissing” was. Netanyahu zei de pijn van de Palestijnen te begrijpen. “De regering en het volk van Israel willen met jullie (Palestijnen) het vredespad opgaan”, zei hij ook.

    • Salomon Bouman