Noord-Korea mobiliseert zijn leger

TOKIO, 13 MAART. Noord-Korea heeft zijn leger gemobiliseerd aan de vooravond van vredesbesprekingen met Zuid-Korea, de VS en China. Functionarissen in Zuid-Korea spreken echter van normale activiteiten bij hun noorderburen.

Diplomaten in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang kregen vanochtend een schriftelijke verklaring uitgereikt waarin staat dat Noord-Korea sinds donderdagnacht een volledige oorlogsmobilisatie heeft afgekondigd. Dit deelde een diplomaat in Pyongyang telefonisch mee aan het persbureau Reuters. Een functionaris van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zei evenwel dat dit een “normale jaarlijkse oefening” betreft. Volgens de zegsman wordt de oefening “normaal gesproken gehouden in tijden dat voedsel schaars is en er een risico is van rebellie”. In Washington zei een woordvoerder geen informatie te hebben over “ongebruikelijke activiteiten” in Noord-Korea.

Tegelijk met de mobilisatie haalde een Noord-Koreaanse regeringswoordvoerder vandaag uit naar de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Zuid-Korea. Met een verwijzing naar het komende vredesoverleg zei de man dat de militaire aanwezigheid “ons dwingt het komende vier-partijenoverleg en andere onderhandelingen met de VS opnieuw te overdenken”, aldus het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

De dreigende houding van Noord-Korea komt vlak voor de opening van bilaterale gesprekken vandaag in Berlijn tussen Noord-Korea en de VS. Vervolgens begint maandag in Genève de tweede ronde van vredesonderhandelingen die een einde moeten maken aan de staat van oorlog die formeel nog steeds van kracht is op het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea stelt vanouds als eis voor een vredesverdrag dat de Amerikaanse troepen van het gehele Koreaanse schiereiland verdwijnen.

In Zuid-Korea is juist afgelopen maand een regering aan de macht gekomen die ontspanning zoekt in de relaties met het noorden. De nieuwe president Kim Dae-jung zei bij zijn aantreden op 25 februari niet uit te zijn op inlijving van Noord-Korea en geen pogingen te zullen doen het noordelijke regime te ondermijnen.

Deelnemers aan het overleg in Genève zijn de beide Korea's en hun respectievelijk bondgenoten ten tijde van de Koreaanse Oorlog (1950-'53), de VS en China. De vier kwamen in december voor het eerst bijeen zonder dat concrete vorderingen werden gemaakt. De verwachting is dat de onderhandelingen lange tijd in beslag zullen nemen.

    • Hans van der Lugt