Met Cruz ontspoort ook Feyenoord

EINDHOVEN, 13 MAART. Zo eenzijdig en zonder spanning als gisteravond zal een wedstrijd tussen PSV en Feyenoord zelden zijn geweest. Geen moment beantwoordde het duel in de kwartfinale van het nationale bekertoernooi aan de verwachtingen. PSV speelde in Eindhoven veel te goed voor het armetierige en vooral zielloos spelende Feyenoord, dat ook sinds de komst van trainer Beenhakker in het najaar maar weinig vorderingen maakt.

Feyenoord kwam er met een 4-0 nederlaag genadig van af, maar zal zich moeten afvragen of voetballen op deze manier en met deze spelers nog wel zin heeft. De meeste aandacht in Rotterdam zal de komende dagen uitgaan naar Julio Ricardo Cruz, een Argentijn die soms een bal kan beroeren als een tovenaar, maar die gedurende zijn korte verblijf in Nederland meer vijanden dan vrienden heeft gemaakt. Buiten het veld schijnt hij een beminnelijke jongeman te zijn van wie men geen kwaad heeft te duchten. In het veld kan hij niet omgaan met zijn emoties en vooral niet met zijn teleurstellingen.

Dan is hij, zoals gisteravond, plotseling in staat om blind van frustraties een tegenstander hardvochtig te lijf te gaan en te verwonden. Gisteren kreeg Cruz na een harde en gemene aanslag met beide benen op de voeten van PSV-doelman Waterreus een rode kaart - opmerkelijk genoeg pas zijn eerste in Nederland. Cruz pleegde zijn aanslag vlak voor het einde van de eerste helft, enkele minuten nadat PSV door een kopbal van Möller een 3-0 voorsprong had genomen.

Het was daarvoor al duidelijk dat Feyenoord in het algemeen en Cruz in het bijzonder het niet naar de zin hadden in Eindhoven. Cruz miste in de openingsfase een mooie kans, werd later een keer aan de zijlijn onopzettelijk de weg versperd door de grensrechter toen hij aanzette voor een ren naar het PSV-doel en liet zich ook nog eens theatraal en kermend als een verwend kind over een uitgestoken been van Ooijer vallen, waardoor de PSV'er van scheidsrechter Luinge een gele kaart kreeg.

De triomf straalde van het gezicht van de Argentijn toen hij zag dat zijn tegenstander bestraft werd. Hij trok zijn kousen op en sjokte voldaan verder, op zoek naar andere represailles. Zo staat Cruz bekend in Nederland. Tijdens de competitiewedstrijd Feyenoord-PSV in september sloeg hij met zijn elleboog PSV'er Valckx zo hard op zijn hoofd dat zich daar onmiddellijk een buil vormde.

En zo waren er meer acties van de temperamentvolle Argentijn die er slechts op gericht waren de scheidsrechter te bedriegen en de tegenstander in een kwaad daglicht te stellen. Op een paar gele kaarten na en een enkele berisping of boete van Feyenoord is Cruz opmerkelijk genoeg daarvoor nauwelijks gestraft. Maar intussen loopt er wel een handvol spelers in Nederland rond die belust op wraak liever vandaag dan morgen zijn benen breken.

De tuchtcommissie van de KNVB kan de ogen niet sluiten voor hetgeen Cruz in de voorbije periode en zeker gisteren heeft aangericht. De Argentijn wacht een schorsing van minimaal vier wedstrijden. Maar het is de vraag hoe Feyenoord omgaat met een voetballer die zich voortdurend misdraagt. Voorzitter Van den Herik heeft wel eens verklaard dat recidivisten hard moeten worden aangepakt. Toen Van Hanegem nog trainer was en het bij Feyenoord nog wemelde van gewelddadige voetballers, werd dat vaak nagelaten.

Ook trainer Haan wekte niet de indruk spelers ervan te kunnen doordringen dat onsportief spel niet gewenst is en de club een slechte naam bezorgt. Zijn opvolger Beenhakker heeft op routineuze wijze wel geprobeerd spelers als Vos, Fräser en Cruz duidelijk te maken dat sociaal en sportief gedrag gewenst is. Maar af en toe in het Spaans een schunnig mopje aan Cruz vertellen, blijkt toch ook niet de remedie om de warmbloedige Argentijn tot bedaren te brengen.

Beenhakker erkende na afloop van de wedstrijd dat Cruz “een probleem” is. “Ik kan wel weer met hem gaan praten. Maar hij weet heus wel dat het niet bijdehand is wat hij heeft gedaan. Hij heeft temperament en dat moet hij houden. Hij kan niet tegen zijn verlies, moet hij ook zo houden. Emoties kun je niet uitbannen. Maar hij moet wel weten dat je emoties op bepaalde momenten moet kunnen controleren. Wat moet ik doen? Straffen? Boetes uitdelen? Als met boetes het kwaad kan worden uitgeroeid, zouden de cellen niet zo vol zitten. Naast me zit een man (trainer Advocaat van PSV, red.) die buiten het veld een innemende man was, maar zich in het veld ook niet altijd kon beheersen. Ik bedoel maar: het is menselijk. Maar het is ook een probleem.”

Cruz was dit seizoen de zesde Feyenoorder die uit het veld werd gestuurd. De Argentijnse topscorer, die tijdens de winterstop in een oefenwedstrijd op Sicilië ook een rode kaart kreeg, was in Eindhoven een dissonant. Want de andere Feyenoorders hielden zich opvallend rustig. Alleen Van Bronckhorst kreeg nog een gele kaart, na een overtreding op Jonk.

Feyenoord begon gisteravond veelbelovend. Beenhakker verkoos een elftal met balvaardige spelers, waardoor zelfs even de indruk werd gewekt dat de Rotterdamse ploeg op voetbalkwaliteiten PSV zou kunnen verslaan. Maar toen Möller in de negende minuut PSV aan een 1-0 voorsprong hielp, stortte de ploeg ineen. Geen zelfvertrouwen en geen strijdlust. Dat is wel anders geweest bij Feyenoord.

    • Guus van Holland