Meer winst Boskalis, markt Azië stagneert

ROTTERDAM, 13 MAART. Baggeraar Boskalis Westminster heeft in '97 ondanks enige stagnatie van de Aziatische markt, goed gedraaid. De nettowinst steeg met 32 procent tot 82,2 miljoen, de orderporteuille nam verder toe en biedt volgens de raad van bestuur goede vooruitzichten voor de werkbezetting in het lopende jaar. De raad van bestuur had in november al een winststijging van ongeveer 30 procent voorspeld.

Ook voor het lopende boekjaar verwacht het baggerconcern een “goed” resultaat. De structurele ontwikkeling van de wereldbaggermarkt is volgens Boskalis positief. In de meeste markten waar het bedrijf opereert is de vraag “stevig en groeiende”. Uitzondering vormt momenteel het Verre Oosten, waar de komende tijd rekening wordt gehouden met stagnatie. De baggeraar had in de tweede helft van het jaar al last van de crisis in Azië, vooral door stagnatie in Indonesië, Zuid-Korea en Maleisië. Een verbetering van de markt in het Midden-Oosten kon die terugval compenseren.

Momenteel is er nieuwe sleephoppercapaciteit in aanbouw. Daardoor acht Boskalis de ontwikkeling van vraag en aanbod in het segment van de grote sleephopperzuigers in de komende tijd “onzeker”.

Boskalis heeft 206 miljoen geïnvesteerd, iets minder dan in het voorafgaande jaar maar nog steeds relatief veel. Dat komt onder meer door de aanschaf van zeer grote sleephopperzuigers, waarvan de eerste, WD Fairway, vorig jaar in gebruik is genomen. Mede door de bouw van een tweede schip van die omvang - de onlangs tewatergelaten Queen of the Netherlands - zullen ook dit jaar de investeringen op een hoog peil blijven. Ondanks de hoge investeringen heeft Boskalis een stevige vermogenspositie met een solvabiliteit van 64 procent.

Boskalis' omzet klom in '97 van 1,25 miljard naar 1,53 miljard, een plus van 22 procent. De orderportefeuille groeide van 1,31 miljard aan het begin van vorig jaar naar 1,46 miljard op 31 december.

De nettowinst per aandeel steeg afgelopen jaar van 2,42 naar 3,19 gulden. Het bedrijfsresultaat was 91,2 mln tegenover 63 mln.