Jury stuurt 129 renners naar huis

ROTTERDAM, 13 MAART. In de derde etappe van de Tirreno-Adriatico zijn vanmorgen slechts 51 wielrenners van start gegaan. Gisteren werden 129 coureurs uit de strijd genomen, nadat ze de tijdslimiet van acht procent hadden overschreden. Het peloton had in finishplaats Baia Domizia een achterstand van bijna een half uur op de Duitse ritwinnaar Erik Zabel. Hij was niet betrokken bij de massale valpartij op ruim vijftig kilometer van de finish.

De valpartij werd veroorzaakt door een nat wegdek. De Italiaan Michele Bartoli, vorig jaar winnaar van de wereldbeker, besloot voor eigen rechter te spelen toen de wedstrijdleiding niet bereid bleek om de koers te neutraliseren. Onder leiding van Bartoli reden de gedupeerde renners in een slakkengangetje naar de eindstreep. De Italiaanse wedstrijdleider Carmine Castellano kon het initiatief van Bartoli niet waarderen en besloot de laatkomers te diskwalificeren wegens tijdsoverschrijding.

De Nederlandse ploegleider Theo de Rooy van Rabobank had vanmorgen slechts één renner aan de start, de Deense kopman Rolf Sörensen. Zijn zeven ploeggenoten zijn inmiddels naar Toscane vertrokken voor een alternatieve trainingsstage ter voorbereiding op de eerste voorjaarsklassieker Milaan-Sanremo. De Rooy heeft gisteren nog geprobeerd een massaal protest uit te lokken, maar “de solidariteit tussen de ploegleiders bleek weer eens ver te zoeken”. Volgens De Rooy deinsden zijn collega's terug voor de hoge boetes als gevolg van werkweigering. “Het is een unieke situatie. Ik heb in 25 jaar nog nooit meegemaakt dat er zoveel renners tegelijk uit koers zijn genomen.” In Parijs-Nice zorgde niet regen maar sneeuw voor een onverwacht koersverloop. In de vierde etappe van Cusset naar Col de la République werd het peloton gehinderd door ijskoude omstandigheden. De jonge Belg Frank Vandenbroucke verstevigde in de slotklim zijn leidende positie. Hij reed de Spanjaard Marcelino Garcia met gemak uit het wiel. De Belgische Mapei-formatie vierde het vierde dagsucces in vijf koersdagen. Eerder had Vandenbroucke de proloog gewonnen en behaalde Tom Steels twee sprintzeges.

Vandenbroucke had gisteren een voorsprong van bijna een halve minuut op zijn grootste concurrenten Alex Zülle en Laurent Jalabert. Laatstgenoemde staat in het algemeen klassement op 44 seconden van de gele-truidrager. Zülle heeft bijna een minuut achterstand.

Vandenbroucke (23) geldt als een van de grootste Belgische wielertalenten sinds Eddy Merckx. Hij werd op 19-jarige leeftijd beroepsrenner en ontwikkelde zich tot een veelzijdige coureur. Vorig jaar greep hij regelmatig net naast de overwinning. Dit jaar wordt hij niet langer gehinderd door een knieblessure. Als Vandenbroucke zijn voorsprong met succes verdedigt, is hij zondag de eerste Belgische winnaar in Parijs-Nice sinds Freddy Maertens in 1977.