Indiase BJP faalt bij formatie

NEW DELHI, 13 MAART. De formatie van een nieuwe Indiase regering is gisteren onverwachts mislukt. De winnaar van de parlementsverkiezingen, de BJP, liep een forse tegenslag op toen bleek dat beoogd premier Atal Behari Vajpayee niet kon aantonen dat de BJP en haar coalitiegenoten over een meerderheid in het parlement beschikken.

President K.R. Narayanan zou vanavond vertegenwoordigers van de Congrespartij en het Verenigd Front ontvangen om een oplossing te zoeken voor de nakende impasse. De Congrespartij en het Verenigd Front, een coalitie van 14 linkse partijen die de laatste twee regeringen vormde met gedoogsteun van de Congrespartij, krijgen daarmee onverwachts een nieuwe kans een regering te vormen.

BJP-leider Vajpayee kon president Narayanan gisteren toezeggen dat zijn partij de steun heeft van 240 parlementsleden, 32 te weinig voor de absolute meerderheid. Eerder deze week zag het ernaar uit dat de BJP die meerderheid wel zou halen. De tegenslag voor Vajpayee kwam uit de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu, waar een van de belangrijkste regionale coalitiepartners, de AIADMK, weigerde haar steun aan een BJP-regering schriftelijk vast te leggen.

De leidster van deze partij, voormalig Tamil Nadu-premier Jayaram Jayalalitha, stelt dat de BJP de deelstaat te weinig toezeggingen heeft gedaan. Volgens waarnemers heeft Jayalalitha van de BJP geëist de deelstaatregering van Tamil Nadu de wacht aan te zeggen. Jayalalitha is een voormalige filmster die in 1996 het hoogste politieke ambt in Tamil Nadu moest opgeven na beschuldigingen van corruptie. Zij stond bekend om haar kritiek op de nationalistische hindoe-retoriek van de BJP.