Heineken jaagt AEX door grens van 1100 punten

AMSTERDAM, 13 MAART. De AEX ging vanochtend op het Damrak voor de vijfde keer door de grens van 1.100 punten. De fraaie cijfers van Heineken vormden de grote oorzaak van deze stijging. Heineken stelt beleggers één bonusaandeel in het vooruitzicht op vier bestaande aandelen. Het aandeel wordt bovendien gesplitst in een verhouding van 5 op 1.

AMSTERDAM De koers van Heineken was tegen het middaguur gestegen met 25 gulden naar 447 gulden. Deze zelden vertoonde stijging in zo'n korte tijd zorgde ervoor dat de beursgraadmeter AEX voor de vijfde keer dit jaar door de 1.100 punten schoot. 'All time high' lijkt met betrekking tot de AEX zo langzamerhand een versleten begrip geworden. Toch was het vanochtend voor de dertiende weer zover. Om kwart over elf noteerde de beursindex 1.105,14 punten, een winst van 15.88. Het vorige hoogtepunt werd op 9 maart bereikt, toen de AEX 1.103,39 noteerde, maar die notering niet vast kon houden. Na het middaguur noteerde de AEX een voorlopig record van 1.109,32 punten, 20,06 punten winst.

De koersen werden ook vanochtend weer gedragen door een stroom van fraaie jaarcijfers en gunstige ontwikkelingen op de internationale valutamarkten. De dollar handhaafde zich boven de 2,06 gulden, terwijl het Engelse pond met een koers van ruim 3,42 gulden aan een stevige opmars bezig leek. De obligatiemarkt bleef praktisch onveranderd, met een stuivertje verlies.

Van de hoofdfondsen maakte naast Heineken ook Wolters Kluwer mooie jaarcijfers over 1997 bekend. De winstgroei met 21 procent werd door beleggers relatief matig beloond met een plus van 1,50 gulden op 311,90. Grote winnaars waren verder ASML (plus 6,60 op 194,20) en Aegon (plus 4,00 op 248,50).

NEW YORK De effectenbeurs van New York eindigde gisteren met verlies omdat veel beleggers na de koersstijgingen van de afgelopenn dagen winst namen. Het verlies bleef echter beperkt. Zodra de index daalde kwamen er koopjesjagers op de markt. De Dow Jones-index eindigde 16,20 punten lager op 8.659,56. Er gingen 598 miljoen aandelen om.

De fondsen in de technologiesector stonden na een hogere opening onder druk. Intel, Dell en IBM moesten verlies incasseren. Onder de verliezers waren verder Procter & Gamble, General Motors en Merck.

Microsoft vormde de grote uitzondering. De Wall Street Journal meldde dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie de fabrikant vermoedelijk niets in de weg zal leggen bij de verkoop van Windows 98, zijn nieuwe besturingsprogramma met Internet-zoekprogramma. Justitie zou er op kunnen aandringen ook een versie van Windows 98 zonder zo'n zoekprogramma beschikbaar te stellen.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag fors omhoog gegaan. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 484,92 punten tot 17.070,14. De stijging vloeide voort uit de verwachting dat de beurs het de rest van de maand een stuk beter kan doen door de overheidsplannen om voor 51 miljard gulden aan waardepapieren uit te geven.

In de optiek van handelaren en analisten kunnen die obligatieleningen de beurs een stevige impuls geven omdat de praktijk vaak uitwijst dat beleggers in aandelen dan ook weer aan het kopen slaan.