Graf geeft op met blessure; Korda krijgt troon Sampras in het vizier

ROTTERDAM, 13 MAART. Honderd weken op rij voert Pete Sampras nu al de wereldranglijst in het tennis aan. Na zijn verrassende nederlaag in Indian Wells tegen Thomas Muster dreigt de 26-jarige Amerikaan de troon te moeten afstaan aan zijn voornaamste uitdager Petr Korda. De 30-jarige Tsjech moet het ATP-toernooi dan wel winnen. In een reprise van de finale van de Australian Open treft Korda in de kwartfinales Marcelo Rios.

Bij de vrouwen zag Steffi Graf haar eerste aanval op de huidige wereldtop mislukken. De 28-jarige Duitse moest vandaag in de derde set van haar halve finale tegen titelverdediger Lindsay Davenport met een hamstring-blessure opgeven. Bij een 4-2 achterstand wierp Graf de handdoek. “Tot dat moment speelde Steffi geweldig”, luidde het compliment van Davenport.

Voor Graf betekent het een nieuwe tegenslag na een afwezigheid van tien maanden wegens een hardnekkige knieblessure. Het is onzeker of ze volgende week kan meedoen aan het toernooi van Key Biscane. Davenport speelt morgen in de finale tegen de winnares van het prestigeduel tussen Martina Hingis en Venus Williams.

In 1994 en '95 won Sampras het toernooi in Indian Wells. Sindsdien kan hij zijn draai niet vinden op de banen van Newport Beach. Vanochtend verloor hij in twee sets (7-5 en 6-3) van Thomas Muster, die naar de 20ste plaats op de ATP-ranking is gezakt. De Oostenrijkse routinier profiteerde optimaal van het zwakke spel van Sampras, die maar liefst vier keer zijn service inleverde. Voor Muster was het pas zijn tweede zege op Sampras na negen nederlagen.

“Ik weet niet waarom ik hier de laatste jaren zo slecht speel”, stamelde Sampras. “Dit was echt triest, ik herkende mezelf niet op de baan.” De nummer één van de wereld sloeg liefst 26 onnodige fouten, Muster slechts 10. Met zijn landgenoot Andre Agassi gaat het een stuk beter. Met klaroenschal rukt de Las Vegas Kid op naar een plaats in de top-20.

Vanochtend nam Agassi in zijn duel met Patrick Rafter in drie sets (6-3, 3-6 en 6-2) revanche voor zijn nederlaag op de US Open. “Het verschil met dat toernooi en nu is ongeveer zeven kilo”, grapte Agassi, die bezig is aan een indrukwekkende comeback. De nummer 45 van de wereld stuit in de kwartfinales op zijn landgenoot Gambill die verrassend eenvoudig afrekende met Courier: 6-2 en 6-4.

Net als Agassi bleef ook Jan Siemerink ongeslagen. De winnaar van het toernooi in Rotterdam bereikte in Kopenhagen de kwartfinale na een zege (6-4, 4-6 en 6-4) op de Italiaan Nargiso.