Gouden tip

Toeval bestaat niet. Woensdag verklaarde een functionaris van de beursorganisatie AEX dat snel ingrijpen geen enkel probleem oplevert als een bedrijf koersgevoelige informatie te laat aan de markt meldt. Hij reageerde op kritiek van voorman P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die vindt dat AEX regelmatig steken laat vallen bij het straffen van bedrijven wegens niet tijdig algemeen verspreiden van koersgevoelig nieuws. Nooit wordt een bedrijf berispt, om over een zwaardere straf nog maar te zwijgen.

Het verslag van de discussie stond gisteren in Het Financieele Dagblad op pagina 13. Op pagina 10 stond een advertentie van de aandeelhoudersvergadering van ASM Lithography, een succesvolle toeleveranciers van de chipsindustrie. Punt vijf op de agenda: splitsing van de aandelen. Nieuws dat ASML niet eerder naar buiten had gebracht. Handelaren op de effectenbeurs waren in alle staten. De gouden tip stond gisterochtend gewoon in een advertentie. In rappe handel pakte de beurskoers van ASML zes gulden winst op een niveau van bijna 190 gulden. Dit was koersgevoelige informatie.

Een nieuw relletje, na de exhorbitant hoge bonus ter waarde van zo'n 400 miljoen gulden die de ASML-top mocht incasseren? Een paar weken geleden was ASML-topman W. Maris nog op de vloer van de Optiebeurs geweest om te vieren dat zijn bedrijf ook daar is genoteerd. Had hij de oekaze over prompte publicatie van koersgevoelige informatie over het hoofd gezien? De AEX vindt de berichtgeving over koersgevoelige informatie per advertentie wel minimaal, maar fout is het bedrijf niet. Een advertentie mag.

Fusie mislukt? Winst plotseling gekelderd? Topman thuis na directietwist?

Plaats een contactadvertentie.

    • Menno Tamminga