Frans Maas trekt profijt van sanering

ROTTERDAM, 13 MAART. Frans Maas (internationale expeditie en logistieke dienstverlening) heeft vorig jaar voor het eerst optimaal geprofiteerd van een aantal saneringen die het bedrijf sinds 1993 heeft doorgevoerd. De nettowinst liep vorig jaar op met 23 procent naar 30,1 miljoen gulden. De omzet steeg met 8 procent naar 1,3 miljard. Het bedrijfsresultaat steeg met bijna 5 miljoen naar 56,1 miljoen.

De groei van Frans Maas ging vorig jaar gepaard met een aantal interne problemen. In februari 1997 nam voormalig topman R. Oliemans zonder opgaaf van redenen ontslag bij Frans Maas. Zijn vertrek werd in oktober van dat jaar gevolgd door divisie-directeur D. Geraeds, verantwoordelijk voor de logistiek. In november 1997 werd H. Benjamins, sinds 1993 al lid van de raad van bestuur, de nieuwe voorzitter.

Zowel de opgestapte Oliemans als Geraeds weigerde ieder commentaar op zijn vertrek. Maar al snel werd duidelijk dat beide directeuren zijn opgestapt vanwege een meningsverschil over de toekomst van Frans Maas. Zowel Oliemans als Geraeds wilde het accent bij Frans Maas verleggen van expeditie naar de veel lucratievere logistieke dienstverlening. Transportman Benjamins verzette zich daartegen.

In een toelichting op de cijfers verklaarde Benjamins dat de sector internationale expeditie vorig jaar heeft geprofiteerd van een versterking van het Europese netwerk. Maar ook vorig jaar is de logistieke sector bij Frans Maas het sterkst gegroeid. De omzet in deze sector nam toe met 20 procent.

In Duitsland, waar het transportnet van Frans Maas een aantal jaren geleden zwaar verliesgevend bleek, wil Frans Maas weer nauw gaan samenwerken met enkele Duitse collega's, die daar het binnenlandse vervoer voor hun rekening gaan nemen. Frans Maas zal zelf het internationale vervoer naar en van Duitsland verzorgen.