Ericsson legt mobiel netwerk Nederland aan

ROTTERDAM, 13 MAART. Het telecommunicatiebedrijf Telfort gunt de opdracht voor de bouw van een mobiel netwerk in Nederland aan het Zweedse Ericsson. Ericsson moet het mobiele net van Telfort de komende zes tot twaalf maanden 'uitrollen'. De opdracht is omstreeks 400 miljoen gulden waard.

Directeur K. van der Meulen van Telfort (Nederlandse Spoorwegen en British Telecom) bevestigde vanmorgen dat er “goede hoop [is] dat we de komende dagen met Ericsson tot een afronding komen”. Ericsson heeft voor Telfort, dat het mobiele net nog dit jaar in gebruik wil nemen, ook het vaste landelijke net gebouwd.

Telfort verkreeg begin deze maand samen met Federa (Deutsche Telekom, France Telecom, Rabobank en ABN Amro) een landelijke vergunning voor mobiele telefonie. Zij gaan concurreren met Libertel en PTT Telecom.

Federa onderhandelt over de opdracht voor de bouw van zijn net nog met meer partijen, waaronder opnieuw Ericsson. Concurrenten zijn Nokia, Siemens, Nortel en Alcatel. Het bedrag van 400 miljoen gulden dat Telfort betaalt komt bovenop de kosten van de licentie (545 miljoen).

Om daadwerkelijk als aanbieder te kunnen beginnen is nog eens ten minste een half miljard gulden nodig voor onder meer marketing en het opzetten van het bedrijf.

Pagina 17: Positie in Nederland versterkt

Met de opdracht van Telfort versterkt Ericsson zijn positie in Nederland. Ook het netwerk van Libertel is gebouwd met apparatuur van Ericsson. PTT Telecom heeft Ericsson en Alcatel als toeleveranciers voor zijn mobiele net.

De opdracht voor de bouw van een mobiel netwerk valt uiteen in drie delen. Het eerste wordt gevormd door de basisstations (met de antennes die de signalen van zaktelefoons moeten verzenden en ontvangen). Telfort-partner NS bezit veel grond, bijvoorbeeld langs spoorwegen, waarop de zendmasten kunnen worden gebouwd.

Tweede onderdeel zijn grote telefooncentrales waarvan er omstreeks vier nodig zijn. Tot slot moeten de bijbehorende computers (voor controle en beheersing van het telefoonverkeer op het net) geleverd worden en is apparatuur en software nodig voor sommige speciale diensten zoals dataverkeer via de mobiele telefoon. Niet de gehele opdracht van een half miljard wordt uitgevoerd door Ericsson zelf. Zo kan bijvoorbeeld de bouw van basisstations worden uitbesteed aan onderaannemers als HBG of GTI (installatietechniek). Naast Telfort en Federa heeft ook TeleDanmark bij de veiling begin deze maand voldoende ruimte in de ether verworven om een landelijk net te bouwen. Dat geldt niet voor de licenties van het Brits-Duitse Veba/Orange. Dit consortium is volgens marktpartijen daarom op zoek naar een partner om de bouw van het net gezamenlijk ter hand te kunnen nemen.

    • Michiel van Nieuwstadt