Clinton steunt tabaksakkoord

NEW YORK, 13 MAART. De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren gezegd een tabaksakkoord te steunen, dat enkele republikeinse en democratische senatoren hebben opgesteld. Hij pleitte voor snelle behandeling ervan.

Het ontwerpakkoord is een overeenkomst tussen de tabaksindustrie en de overheid en beperkt de aansprakelijkheid voor tabaksbedrijven ten aanzien van schadelijke gevolgen van roken. Ook bevat het krachtige maatregelen tegen het roken onder tieners en straffen voor de tabaksindustrie als bepaalde doelstellingen op dat gebied niet worden gehaald.

Een dergelijk akkoord tussen de industrie en de officieren van justitie van veertig Amerikaanse deelstaten werd in juni vorig jaar al bereikt maar er bleek toen vervolgens geen politieke steun voor te zijn.

Het huidige akkoord gaat in sommige opzichten verder of is anders. Er wordt bijvoorbeeld meer bevoegdheid gegeven aan de Food & Drug Administration (FDA), die zeggenschap heeft over de naleving. Dat was een pertinente eis van het Witte Huis. De hoogte van het bedrag dat de industrie moet betalen in de komende vijfentwintig jaar wordt meer dan de eerdergenoemde 368,5 miljard dollar, al staat de hoogte nog niet vast.

Ook zal de prijs van sigaretten sneller stijgen, namelijk met 1,50 dollar in de komende anderhalf jaar. Op de uitkering die de tabaksindustrie moet betalen als schadevergoeding in verloren processen wordt een begrenzing gesteld van 8 miljard dollar per jaar. Tabaksboeren in staten als Virginia, North Carolina en Missouri zullen schadeloos worden gesteld.

De president maakte zijn steun gisteren bekend in een toespraak voor de officieren van justitie. Hij deed een emotioneel beroep op zijn gehoor, het Amerikaanse publiek en de politiek. Hij memoreerde aan het aantal Amerikanen dat per jaar aan de gevolgen van roken sterft (400.000), wees erop dat dat meer is dan alle verkeerslachtoffers, drugsdoden en zelfmoorden bij elkaar en smeekte het Congres het akkoord nog dit jaar te behandelen en als wet aan te nemen.

Adviseur Reed verklaarde dat het Witte Huis er naar streeft zo snel mogelijk een akkoord te hebben om levens te sparen. “Als het akkoord nu wordt aangenomen, redden we een miljoen mensenlevens in de komende vijf jaar,” aldus Reed. Volgens hem is het terugdringen van roken onder jongeren het belangrijkst.

Dit akkoord brengt ons een stapje dichterbij een wet maar eist nog niet genoeg van de tabaksindustrie, meent Richard Daynard, hoogleraar in Boston en hoofd van Tobacco Liability Project.

    • Lucas Ligtenberg