Bonn en Londen positief; Parijs tegen vrije handel EU en VS

LONDEN/PARIJS, 13 MAART. Frankrijk is tegen het plan voor een Europees-Amerikaanse vrijhandelszone. De Franse president Chirac zei gisteren niet te aarzelen zijn veto te gebruiken tegen het voorstel van de Europese Commissie voor een 'Nieuwe Transatlantische Markt' .

Volgens Chirac moeten alle lidstaten instemmen met het initiatief van Eurocommissaris Brittan. “Als men probeert via allerlei procedures dat obstakel te omzeilen, zullen we niet aarzelen en ons beroepen op onze vitale belangen,” waarschuwde hij in Londen na afloop van een conferentie met kandidaat-landen voor de Europese Unie.

President Chirac heeft naar eigen zeggen samen met premier Jospin de Britse premier Blair ingelicht over de bezwaren om een verdere discussie tijdens de aanstaande Europees-Amerikaanse top te voorkomen. De Britse premier, die fungerend EU-voorzitter is, ontvangt in mei president Clinton.

Premier Jospin had eerder tijdens een partij-bijeenkomst in Parijs Eurocommissaris Brittan verweten dat het zijn zoveelste initiatief is waarover “geen consultatie” heeft plaatsgevonden. De Franse Eurocommissarissen De Silguy en Cresson hadden zich lang tegen het initiatief van Brittan verzet.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken zei dat het plan van Brittan voor een bilateraal Europees-Amerikaans akkoord ingaat tegen het streven van de EU het multilaterale raamwerk binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te versterken. Hij wees er ook op dat bilaterale onderhandelingen met de VS problemen kunnen opleveren op het gebied van landbouw en audiovisuele diensten.

Eurocommissaris Brittan had eerder deze week bij de presentatie van zijn plan gezegd dat hij landbouw en audio-visuele diensten buiten de onderhandelingen wil laten. Dit zijn gevoelige onderwerpen voor Frankrijk, dat grote agrarische handelsbelangen heeft en vreest te worden overspoeld door Hollywood-producten. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Barshefsky liet echter weten dat de landbouwsector erbij hoort.

Duitsland en Groot-Brittannië steunen plannen waarmee Brittan vooral denkt de werkgelegenheid in Europa te kunnen stimuleren. De Duitse minister Kinkel (Buitenlandse Zaken) juichte het plan gisteren in Londen daarom sterk toe. Het ministerie van Handel en Industrie in Londen stelde dat het Britse EU-voorzitterschap er alles aan zal doen om het voorstel door de partners goedgekeurd te krijgen. (Reuters, AP, AFP)