Bezoek China 'koketterie'; Bond AFMP kritiseert chef staf defensie

DEN HAAG, 13 MAART. De chef defensiestaf, generaal H. van den Breemen, heeft zich volgens de militaire vakbond AFMP op “schandalige” wijze ingelaten met het Chinese Volksleger. De bond betoogt dit in een open brief in een militaire publicatie.

De bond spreekt van een “dubbele moraal”: “Wat geldt voor gewone militairen, het in acht nemen van mensenrechten, geldt blijkbaar niet voor de staf van defensie”. AFMP-bestuurder W. van den Burg noemt in een open brief aan de Defensiekrant een bezoek dat Van den Breemen en enkele medewerkers vorige maand brachten aan China een “koketterie” van de defensiestaf met het Volksbevrijdingsleger.

Volgens de vakbond is het “ongelooflijk” dat het Nederlandse leger - “een organisatie die bij meerdere gelegenheden heeft aangegeven dat het wenselijk is dat defensiepersoneel geen afspiegeling is van de maatschappij, maar door houding en gedrag de maatschappij een spiegel voorhoudt” - zich compromitteert met het Chinese Volksleger, dat in 1989 op gewelddadige wijze een studenten opstand op het Plein van de Hemelse Vrede neersloeg.

Van den Breemen bracht in februari, voorafgaand aan de handelsmissie van minister Wijers (Economische Zaken, D66), op uitnodiging van de Chinese autoriteiten een werkbezoek aan dat land. Hij woonde op kosten van het Chinese leger gevechtsdemonstraties bij, had ontmoetingen met de top van het Chinese leger en liet zich rondleiden door de Verboden Stad.

Defensie wijst de kritiek van de hand. “Dit was een volstrekt normale reis, zoals er door NAVO-landen wel vaker gemaakt worden. Er is ook over de naleving van mensenrechten gesproken, en over onze, kritische houding ten opzichte daarvan. Er is geen sprake van een snoepreisje of van fêteren. China nodigde de defensiestaf uit en was dus gastheer. Dan is het normaal dat zij de kosten voor logies en maaltijden op zich nemen.

Defensie heeft zelf de vlucht en een contra-diner betaald'', aldus een woordvoerder van het ministerie.