Atoomspion Vanunu uit eenzame opsluiting

TEL AVIV, 13 MAART. Na twaalf jaar eenzame opsluiting heeft de atoomspion Mordechai Vanunu (43) gisteren in de gevangenis in Ashkelon bewegingsvrijheid gekregen. Wegens het doorgeven van gedetailleerde informatie over Israels militaire nucleaire geheimen en de structuur van de nucleaire installatie in Dimona aan de Britse Sunday Times werd hij in 1986 door een Israelische rechtbank wegens spionage en het in gevaar brengen van de veiligheid van de staat Israel tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Vanunu heeft gezegd om idealistische redenen, wegens de gevaren van het Israelische atoomwapen voor de mensheid, het Israelische atoomprogramma te hebben onthuld aan de Sunday Times. In een studie die vandaag in Washington wordt vrijgegeven wordt gesteld dat Israel honderd atoomwapens heeft.

Vanunu, die als technicus bij de nucleaire installatie in Dimona werkte, werd door agenten van de inlichtingendienst Mossad in Italië ontvoerd en naar Israel gebracht. Hij liep in de val van een blonde vrouw van de Mossad, die hem in Londen verleidde met hem een vakantie in Italië door te brengen.

Sedert zijn ontvoering is Vanunu volledig van de buitenwereld afgesloten geweest. Wel had hij contacten met zijn advocaat, Avigdor Feldman, en familieleden. Vanunu werd in volstrekte afzondering gehouden omdat hij volgens de Israelische veiligheidsdiensten nog meer geheimen over de reactor in Dimona zou kunnen vrijgeven. Tijdens zijn gevangenschap is Vananu tot het christendom overgegaan.

Volgens Avigdor Feldman betekent de opheffing van de eenzame opsluiting van Vanunu impliciet dat er nooit een serieuze reden is geweest om hem van de wereld af te sluiten. Deze straf werd Vanunu volgens Feldman wellicht uit wraak toegemeten. Israel is onder toenemende druk van mensenrechtenorganisaties en Noorwegen komen te staan om het lot van Vanunu te verlichten. Volgende maand heeft Vanunu er tweederde van zijn straf opzitten. Volgens de Israelische wet kan hij dan op vrije voeten worden gesteld.